avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pot iesi la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pot iesi la pensie?

Buna seara.Am 55 ani sunt barbat si intreb daca in conditiile acestea pot iesi la pensie.Din 1974 am lucrat in aceeasi unitate(drumuri si poduri)pana in dec.2009,cand m-a dat in concediu fara plata obligatoriu,apoi am lucrat o saptamana,dupa care m-a dat in preaviz 15 zile in care am mers la serviciu 4 ore pe zi.Acum incep sa alerg sa-mi depun actele de somaj.Intrebarea mea este daca ma incadrez undeva sa pot iesi la pensie,dupa somaj ce sanse am eu sa ma mai angajeze cineva?Am 35 ani de munca la aceeasi unitate,(20 ani grupa a-ll-a) +inca 6 ani la CAP.Astept un raspuns.....Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:10, 5 Februarie 2010
mihrac a scris:
Am 55 ani sunt barbat si intreb daca in conditiile acestea pot iesi la pensie.Din 1974 am lucrat in aceeasi unitate(drumuri si poduri)pana in dec.2009 (...)

Haideti sa ma lamuresc si eu: din ceea ce ati scris mai sus rezulta ca lucrati de la 19 ani si ca ati lucrat din 1974 pana in 2009. Asta inseamna 35 de ani de stagiu.
Am 35 ani de munca la aceeasi unitate,(20 ani grupa a-ll-a) +inca 6 ani la CAP.

Din acest citat al dvs. rezulta ca ati lucrat, pe langa cei 35 de ani, inca 6 ani la CAP. Cand, daca lucrati de la 19 ani?
Reveniti cu stagiile realizate astfel incat sa fie clare perioadele de timp.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Interventie moderator:
:rtfm:
mihrac:
1. Daca vreti sa primiti raspunsuri nu mai deschideti mai multe topicuri pentru aceeasi problema.
2. Consultantii nu au continuitate iar dvs. nu veti intelege nimc.
3. Celalalt topic il sterg si postez aici continuarea intrebarii dvs.:
4. Continuati pe acest topic pana se epuizeaza intrebarile si raspunsurile la problema dvs.
mihrac a scris:
Buna ziua.Ma intorc cu lamuriri.Am lucrat la CAPde la 14 ani.Am fost si am scos statele de plata(anii1968,1969,1970,1971,1972,1973),pe hirtiile astea scrie"Valoare acumulata prin munca".dupa care am lucrat la drumuri si poduri din 1974 pana in ian 2010,unde din 1974 pana in 2000,am avut grupa a-ll-a.Multumesc.Nu m-am asteptat sa imi raspundeti asa repede.felicitari pt ca ne ajutati,multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Date generale: Un barbat nascut in 1954 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar cel minim de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Stagiului realizat de dvs. de aproximativ 35 de ani i se adauga stagiul aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca de 5 ani, rezultand un stagiu total de 40 de ani. Din punctul de vedere al stagiului indepliniti conditiile pentru a beneficia atat de pensie pentru limita de varsta cat si de pensie anticipata partiala.
Atentie! In cei 40 de ani nu am inclus si perioada in care ati lucrat la CAP. Pentru acea perioada va trebuie adeverinta, nu state de plata. Adeverinta o veti depune la casa de pensii atunci cand veti depune cererea prin care solicitati pensie iar casa de pensii va calcula timpul util, perioada care se adauga celor 40 de ani.

Varsta standard de pensionare: Pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni.

Prin urmare, puteti beneficia de pensie anticipata partiala cand veti implini 60 de ani si de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 60 de ani si 6 luni.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea vrinceanu mariana vrinceanu mariana Sunt barbat. nascut in lua august 1954.Am lucrat 11ani in grupa I ,14 ani in grupa II si 6 ani fara grupa. As dori sa aflu in ce an ma incadrez sa ies la ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie anticipat? iorga dumitru iorga dumitru barbat, nascut 10.04.1955, angajat din 14.06.1974, incadrat in grupa a-II-a de munca, armata efectuata dupa 1974 (16 luni). solicit un calcul in evderea ... (vezi toată discuția)
Calcularea pensiei iuly22 iuly22 Buna seara!!va rog frumos sa-mi spuneti cand poate sa iese tatal meu la pensie daca are vasta de 56 ani si 11 luni si prezinta o vechime de: 1972 in meseria de ... (vezi toată discuția)