avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Prescriere amenzi
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Prescriere amenzi

Am auzit recent de la cineva ca i s-a prescris o amenda pe care a luat-o in urma cu 5 ani pt ca fumase in tren si refuzat sa se legitimeze in fata organelor Politiei. Spunea ca i s-a prescris cand s-a schimbat presedintele, dar suna destul de incredibil. Stiu ca exista o ordonanta din 2001, dar nu am inteles cum se aplica. Include orice fel de amenda? Dupa cat timp se prescrie?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:51, 10 Februarie 2010
O.U.G. nr.2/2001 spune clar ca aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data constatarii faptei.
Aceasta presupune ca fapta sa fi fost constatata anterior (de ex. o contraventie la Codul rutier de depasire a vitezei prin camerele radar instalate pe drum), iar in termenul de 6 luni aceasta sa nu fi fost aplicata (nu i se comunica in acest termen p.v. de constatare a contraventiei, contravenientului.)
Sustinerea de mai sus cu "schimbarea presedintelui"=D>, este total nefundamentata!
Dar in cazul in care a fost aplicata, deci i s-a comunicat pv-ul? PV-ul a sosit acasa dupa intamplarea din tren. Persoana sustine ca a verificat in urma cu un an la administratia financiara si nu figureaza cu nicio amenda de platit...
~ Conținut șters la cerere ~
Mai pe romaneste, daca ai luat o amenda cu PV si emitentul (primaria-administratia fiscala, etc) nu s-a interesat timp de 5 ani sa te faca sa platesti (nici somatie de plata, nici act de executare silita), amenda in cauza se sterge.
Si mai pe romaneste,completand-o pe"Kiandra",daca in termen de 5 ani nu intervine niciun act(somatie de plata,adresa,etc.)care sa intrerupa prescriptia,suma de bani este intr-adevar prescrisa.
De la emiterea oricarui act despre care am facut vorbire mai sus,trebuie sa curga din nou termenul de prescriptie prev.de lege

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie amenda BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT Acum un an am fost oprit de un agent de politie care nu avea masina dotata cu aparat radar intro localitate din tara. Acesta mi-a comunicat ca am fost ... (vezi toată discuția)
Amendat fara sa-mi faca proces verbal. fale fale Am fost oprit de Politie in zona cu limitare de viteza la 70 km/h. Mi-a spus ca aveam 84 km/h si nu mi-a dat nici P.V sa semnez nimic. Mi-a spus doar ca amenda ... (vezi toată discuția)
Prescriere amenda? asdanniel asdanniel Buna ziua In data de 06.03.2015 am primit o instiintare de la politie pentru comunicarea datelor pentru depasirea vitezei ce s-a intamplat pe data de ... (vezi toată discuția)