Am auzit recent de la cineva ca i s-a prescris o amenda pe care a luat-o in urma cu 5 ani pt ca fumase in tren si refuzat sa se legitimeze in fata organelor Politiei. Spunea ca i s-a prescris cand s-a schimbat presedintele, dar suna destul de incredibil. Stiu ca exista o ordonanta din 2001, dar nu am inteles cum se aplica. Include orice fel de amenda? Dupa cat timp se prescrie?
Multumesc!
O.U.G. nr.2/2001 spune clar ca aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data constatarii faptei.
Aceasta presupune ca fapta sa fi fost constatata anterior (de ex. o contraventie la Codul rutier de depasire a vitezei prin camerele radar instalate pe drum), iar in termenul de 6 luni aceasta sa nu fi fost aplicata (nu i se comunica in acest termen p.v. de constatare a contraventiei, contravenientului.)
Sustinerea de mai sus cu "schimbarea presedintelui"=D>, este total nefundamentata!
Dar in cazul in care a fost aplicata, deci i s-a comunicat pv-ul? PV-ul a sosit acasa dupa intamplarea din tren. Persoana sustine ca a verificat in urma cu un an la administratia financiara si nu figureaza cu nicio amenda de platit...
Mai pe romaneste, daca ai luat o amenda cu PV si emitentul (primaria-administratia fiscala, etc) nu s-a interesat timp de 5 ani sa te faca sa platesti (nici somatie de plata, nici act de executare silita), amenda in cauza se sterge.
Si mai pe romaneste,completand-o pe"Kiandra",daca in termen de 5 ani nu intervine niciun act(somatie de plata,adresa,etc.)care sa intrerupa prescriptia,suma de bani este intr-adevar prescrisa.
De la emiterea oricarui act despre care am facut vorbire mai sus,trebuie sa curga din nou termenul de prescriptie prev.de lege