avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara. Cum ar trebui procedat in situatia in care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara. Cum ar trebui procedat in situatia in care noi, celor ...

Buna seara.

Cum ar trebui procedat in situatia in care noua, celor de la ultimul etaj al unui bloc, ne ploua in casa si ceilalti vecini de pe scara nu doresc sa participe la reparatia acoperisului?

Ideea este ca anul trecut am incercat sa strangem bani, venea cate 200 lei / luna / apartament cate 5 luni si in afara de cei de et 4 si unii de la parter n-a dat nimeni. Anul asta am avut in primavara discutie sa facem, iar nu a dat nimeni.

Pana la urma ne-am decis cu vecinii de la 4 sa facem reparatiile (in septembrie) pe cheltuieala noastra, urmand ca ulterior sa incercam sa recuperam in instanta sumele care revin fiecarui apartament din scara.

Problema e ca administratorul blocului nu prea ne ajuta foarte mult si am vrea sa fim siguri de pasii pe care trebuie sa-i facem ca sa castigam ulterior cand vom da in judecata asociatia pentru recuperarea datoriilor.

Si ar mai fi o chestie.

Este posibil ca sa se adauge la intretinere suma datorata de fiecare apartament pentru a fi platita esalonat? Gen, noi facem lucrarea pe banii nostri si administratora sa ceara de la fiecare apartament din scara cate 200-300 lei / luna, astfel incat in 6 luni sa ne recuperam sumele platite.

Cineva mi-a zis ca e posibil, adica administratorul sa nu incaseze plata pentru intretinere daca nu se plateste acea transa, dar administratorul blocului ne-a spus ca nu se poate.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2024
LaurXXL, utilizator
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 07:06, 1 Iulie 2024
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oameni buni,
Cititi Legea nr. 196/2018 - unde se explica clar cum trebuie procedat.
Deduc ca aveti o conducere a as. prop. de habarnisti, care nu ar avea de facut decat sa respecte prev. legale.
In cazulr reparatiilor terasei, cat si a altor reparatii comune, nu exista exceptii si nimeni nu poate sa zica ca pe el nu il intereseaza,,, Nu exista asa ceva. Va rog cititi L 196.
Daca nu ati avansat cu strangerea de bani, si ati constatat ca totusi este nevoie de repararea hidroizolatiei (mai cautati si aici pe forum asemenea topicuri), va recomand sa va adresati in scris, conducerii as. prop., eventual si cu niste poze si poate sa-i chemati sa constate efectele unei ploi. Intocmiti PV de constatare, foto s.a.m.d.
Daca asociatia nu se implica si nu va da un raspuns corect, puteti mege in audienta la Primaria localitatii, serviciul asociatii de proprietari.
Acum, daca doriti ca doar proprietarii de la ultimul nivel sa se implice in aceasta actiune, trebuie sa aveti mare grija. In primul rand notificati as. prop. ca doar dvs. sa va ocupati de reparatie.
Cautati firme serioase in lucrari de hidroizolatii si solicitati oferte de preti, materiale, proceduri, garantii, etc. Va trebuie 1-2-3 firme. Alegeti firma care va convine.
Discutati situatia cu firma aleasa si cautati sa incheiati un contract de prestari de servicii in numele as. prop. de care apartineti.
La terminarea lucrarilor, intocmiti un PV de receptie a lucrarilor . In comisia de receptie, poate "prindeti" pe careva din mb. com. ex., poate chiar administratorul,
Asadar, factura si chitantele sa fie pe asociatie - documente pe care le copiati pentru dvs. iar originalele le predati asociatiei. Daca nu vor sa le primeasca, le trimiteti prin posta cu valoare declarata. daca nici asa nu vor sa se implice, vizitati din nou primarul localitatii, eventual actiune in instanta - cu avocat si cereti si cheltuieli de judecata.
Mult succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos de raspuns!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind 1 iulie apare si o noua problema care este e-factura obligatorie, cu bineinteles inregistrarea asociatiei in SPV pe CUI cu semnatura digitala calificata, caci factura de care vorbeste dl. Grecu va veni prin SPV si numai asa va putea fi platita. Din cite stiu exista limita la plata cash, si va trebui OP din IBAN-ul asociatiei la care locatarii nu au acces. Si nu in ultimul rind este intrebarea: cum vor putea incheia locatarii un contract pe numele asociatiei cit timp legal nu o reprezinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire cont asociatie de locatari Occu Occu Asociatia de locatari din blocul in care locuiesc refuza sa stranga fond de reparatii, motivand faptul ca are conturile poprite. Vechea administratora ar fi ... (vezi toată discuția)
Şedinţă decizie reparaţii terasă acoperiş LoAlice LoAlice Bună ziua. M-am documentat în legătură ce ar putea presupune un demers pentru repararea unei terase a scarii blocului. Am depus la asociaţie o sesizare ... (vezi toată discuția)
Reparatia terasei oliviamoga oliviamoga Buna seara, Locuiesc la ultimul etaj al blocului si timp de atatia ani am avut probleme iarna cu peretii unei camere, deoarece aveam efectiv gheata pe ei, in ... (vezi toată discuția)