avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reluarea numelui de fata dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reluarea numelui de fata dupa divort

Buna ziua, numele meu este Anabela-Eva Iacob (nume pastrat dupa divort). In acest moment intentionez sa imi iau numele de fata inapoi si totodata sa il corectez cu accentele maghiare. Acesta ar fi "Mathe" iar corect scris ar fi "Máthé" (orientate spre dreapta), asa a aparut si in monitorul oficial. Din cauza ca in familie nu avea nimeni accentele puse, dosarul a fost respins, de asemenea in procura intocmita mamei mele care imi face actele, accentele erau puse invers "Màthè" (orientate spre stanga). Care este diferenta dintre aceste accente orientate spre stanga sau dreapta, in maghiara toate sunt spre dreapta, si unde pot primi o declaratie in acest sens? Cum dovedesc faptul ca prin adaugarea accentului nu se schimba numele? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:31, 4 Iulie 2024
Bine ca nu v-au admis cererea ca acuma le aveati ca în procura.

După părerea mea, dacă dvs aveti ca motiv temeinic sa purtați numele mamei, il veti avea cum e al ei , scris fără accent. Deci ori își schimba mama buletinul și pune cu accent daca asa avea numele scris corect, ori cautati alt motiv pt schimbare.
"Numele de familie şi prenumele se scriu ca în actul de identitate şi certificatele de stare civilă. Dacă există diferenţe (litere, diacritice şi/sau cratimă) între numele de familie şi/sau prenumele din actul de identitate şi cele din certificatul de naştere sau certificatul de căsătorie, atunci numele de familie şi prenumele se scriu ca în actul de naştere şi certificatul de naştere, respectiv actul de căsătorie şi certificatul de căsătorie, iar numele şi prenumele din actul de identitate se corectează. Dacă există dubii cu privire la corectitudinea numelui şi/sau prenumelui din certificatul de naştere sau certificatul de căsătorie, se efectuaeză o verificare în registrul de naşteri."
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2024
gi-jane2, moderator
Buna dimineata, multumesc pentru raspuns.

Inteleg toate lucrurile astea. Diferente intre actele mele personale nu exista, insa in certificatul de nastere al meu si al stramosilor din familia Mathe diacriticile nu au fost puse, ba mai mult bunicul meu a fost Mate, de exemplu, si este din nou altceva. Tatal meu este Mathe iar, in acest moment a venit timpul sa imi iau numele de Máthé pentru ca asa este coret. La ce anume va referiti sa isi schmibe mama numele? Am imputernicit-o pentru ca eu locuiesc in alta tara. Ea imi face doar actele nu e numele ei de fata, e numele meu de fata, ea poarta numele de casatorie cu tata Mathe. Daca in procura consulatul a pus accentele invers, inteleg este o greseala acolo, dar in cererea scrisa si in monitorul oficial este corect. Va rog ajutati-ma, unde gasesc faptul ca adaugarea unor diacritice nu schimba sensul numelui, ba mai mult decat atat asa este corect in maghiara? Daca depun contestatie la decizia aceasta, care este urmatorul pas? Corectez procura? Exista o taxa de plata pentru a adauga diacriticile? Trebuie sa exista o solutie.

Multumesc, cu simpatie,
Anabela Iacob
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2024
Anabela Iacob, utilizator
Trebuie sa exista o solutie.

si eu cred la fel, doar ca nu stiu care e aia.
sa refaceti procura, nu e o problema, asta cand se va rezuma la asta. In locul dvs as cauta sprijin la primarie si la evidenta populatiei.
Tatal meu este Mathe iar, in acest moment a venit timpul sa imi iau numele de Máthé pentru ca asa este coret.

unde este asa corect? in actele carui stramos de=al dvs ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corectarea numelui in certificatul de nastere madalina_petrut madalina_petrut Ma numesc Popa (cas. Petrut) Ioana Madalina si sunt studenta in anul 6 la UMF Tg.Mures. Problema mea este urmatoarea: in certificatul de nastere prenumele de ... (vezi toată discuția)
Mentiune de schimbare a numelui in marea britanie. bună ziua. am dublă cetățenie, dar momentan doar pașaport ... Daisy7 Daisy7 Bună ziua. Am dublă cetățenie, dar momentan doar pașaport britanic. In 1999 mi am schimbat numele în Marea Britanie pe cale administrativă. Pentru a ... (vezi toată discuția)
Nume gresit in buletin mgeorgiana mgeorgiana Buna ziua, Speta e urmatoarea, in certificatul de nastere al sotului este trecut numele fara diacritice, in buletin in schimb cu diacritice. Exista un ... (vezi toată discuția)