avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare definitiva din tara cu copilul pe care practic ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare definitiva din tara cu copilul pe care practic il cresc singura

Buna ziua,
impreuna cu fostul meu prieten avem un baietel de 3 ani. Nu am fost niciodata casatoriti si ne-am despartit la un an dupa nasterea copilului. Fostul meu prieten nu are surse legale de venit, si contribuie la cresterea copilului cu sume variabile "in functie de disponibilitate", "ca oricum m-au consiliat prietenii ca legal ajung 300 de lei", si "oricum asta e jumatate din cat consuma un copil". De asemenea, ma chinui sa il conving sa o ia macar o zi pe saptamana la el, ca totusi copilul sa aiba un tata si practic, nu doar pe hartie. Daca nu e obosit sau are chef, o ia. Se intampla insa des si sa nu o ia nici acea o zi, pe diverse motive, astfel incat nu doar greul financiar este pe umerii mei, ci mai ales greul fizic in a ma imparti intre job si cresterea copilului, practic fiind singura.
Daca la partea de obligatii totul este optional sau relativ pentru el, in functie de timp, oboseala sau venituri, la partea de drepturi e mult mai rigid, astfel incat de exemplu mi-a fost extrem de greu sa il conving sa imi semneze o procura notariala pentru a merge intr-o excursie in afara tarii cu copilul. De asemenea, datorita faptului ca nu lucreaza cu forme legale, mi-a fost si foarte greu sa prind loc la o gradinita, prioritari fiind copiii ai caror ambii parinti lucreaza.
Atat pentru educatia copilului, cat si pentru un venit mai mare sunt tot mai tentata sa plec cu copilul definitiv in strainatate. Pana acum singurul lucru care ma oprea sau lega era speranta si dorinta ca totusi copilul sa aiba o relatie activa cu tatal, dar se pare ca astept degeaba. Avand in vedere cele descrise mai sus, ca tatal copilului la partea de drepturi e foarte rigid, as dori sa va intreb in ce conditii as putea pleca din tara definitiv, sau in ce mod mi se poate el opune. Precizez faptul ca nu am fost niciodata casatoriti, copilul locuieste la mine de la nastere si e recunoscut de el in certificatul de nastere.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:39, 15 Iulie 2024
Având pron lege autoritate părintească comuna, singurele variante de a stabili domiciliul minorului în străinătate rămâne procura notariala sau instanta unde trebuie sa dovediți motive temeinice în acest sens. În cazul dvs nu numai dezinteresul tatălui financiar, emoțional etc, ci și o locuință și loc de munca în străinătate..

Cel mai bine este sa discutați personal cu un avocat sa analizați șansele, probele pe care le aveți sau le puteți administra, costurile, durata procedurii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea frontierei a unui minor insotit doar de un parinte Geanina-Irina Geanina-Irina Buna ziua.Am o fetita de 6 ani si doresc sa o iau cu mine in Italia dar:e trecuta pe numele tatalui,nu am fost casatoriti legal niciodata,nu l-am dat pt pensia ... (vezi toată discuția)
Tata divortat doreste scoaterea copilului din tara pentru o excursie Andreea06 Andreea06 Va rog sa ma ajutati cu o solutie la problema urmatoare: Prietenul meu a fost casatorit. In urma casatoriei a rezultat o fetita. In urma divortului, ... (vezi toată discuția)
Tata doar cu numele 4carmen0 4carmen0 Sunt divortata de 6 ani. Am un copil care imi este incredintat. Timp de 6 ani tatal copilului l-a cautat telefonic doar de ziua lui, fara sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)