avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie mama
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie mama

Sunt mamica din 06.05.2009,data la care eram studenta la Facultatea Mihai Viteazul din Craiova(Particulara) in vara am sustinut si absolvit diploma de licenta.Dupa nastere am depus la primarie dosar pentru indemnizatia de mamica dar pana acum nu am primit absolut nimic.As dori sa stiu,daca puteti sa imi raspundeti,de ce inca nu am primit nimic pana acum si daca cunoasteti cazuri de mamici studente(ex-stundente ca mine)care au primit acesti bani?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:07, 8 Februarie 2010
1. Daca va referiti la CCC pana la 2 ani si indemnizatia aferenta, sunteti indreptatita sa o primiti, conform OUG 148/2005, actualizata:
OUG 148/2005 spune:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.

2. Mergeti la Primarie, unde ati depus dosarul, sa vi se dea explicatii. In caz contrar, consultati un avocat si dati in judecata Primaria.
Am mers la primaria unde am depus dosarul si mi s-a spus ca nu primesc indemnizatia de crestere a copilului pentru ca facultatea pe care am absovito nu este acreditata.C e ma indrumati sa fac?
1. Cereti sa vi se dea baza legala a refuzului.
2. In textul de lege pe care vi l-am dat nu scrie nimic de acreditare:
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.

3. Vorbiti cu un avocat sa va ajute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mamici studente ContSters94396 ContSters94396 d.p.d.v legal nu ma incadrez in categoria mamicilor salariate care beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului.insa mai este cealalta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului neagu_madalina neagu_madalina sunt insarcinata in 7 luni, nu am lucrat deloc, in schimb sunt studenta in primul an la cursuri de zi, inainte de aceasta facultate am mai terminat inca una ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului.ong 1682/2008 alina24_cr alina24_cr Buna ziua, ma numesc Ignatescu Mirela-Alina sunt din Craiova si sunt studenta in anul 4 de studiu la Facultatea de Medicina Generala din acelasi oras.Am un ... (vezi toată discuția)