Articolul 2
(1)
Prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului se pot stabili și sancționa contravenții î
n toate domeniile de activitate.
(la 22-04-2002, Alin. (1) al art. 2 a fost modificat de pct. 2 al articolului unic din LEGEA nr. 180 din 11 aprilie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 268 din 22 aprilie 2002. )
(2) Prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale sau județene se stabilesc și se sancționează contravenții în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuții prin lege ,
în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenții prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului.
(la 22-04-2002, Alin. (2) al art. 2 a fost modificat de pct. 2 al articolului unic din LEGEA nr. 180 din 11 aprilie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 268 din 22 aprilie 2002. )
(3)
Consiliile locale ale sectoarelor municipiului București pot stabili și sancționa contravenții în următoarele domenii: salubritate; activitatea din piețe, curățenia și igienizarea acestora; întreținerea parcurilor și spațiilor verzi, a spațiilor și locurilor de joaca pentru copii; amenajarea și curățenia spațiilor din jurul blocurilor de locuințe, precum și a terenurilor virane; întreținerea bazelor și obiectivelor sportive aflate în administrarea lor; întreținerea străzilor și trotuarelor, a școlilor și altor instituții de educație și cultura, întreținerea clădirilor, împrejmuirilor și a altor construcții; depozitarea și colectarea gunoaielor și a resturilor menajere.
(la 22-04-2002, Alin. (3) al art. 2 a fost modificat de pct. 2 al articolului unic din LEGEA nr. 180 din 11 aprilie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 268 din 22 aprilie 2002. )
(4) Consiliul General al Municipiului București poate stabili și alte domenii de activitate din competenta consiliilor locale ale sectoarelor, în care acestea pot stabili și sancționa contravenții.
(5)
Hotărârile consiliilor locale sau județene ori, după caz, ale sectoarelor municipiului București,
prin care s-au stabilit contravenții cu nesocotirea principiilor prevăzute la alin. (2)-(4), sunt nule de drept. Nulitatea se constată de instanța de contencios administrativ competentă, la cererea oricărei persoane interesate.
[ link extern ]
robert1958 a scris:
Spunea cineva :
„Nu trebuie sa fii mare specialist ca să-ți dai seama ca aspectele tehnice sunt reglementate de ANRSC și dacă nici o norma tehnică a autorității în domeniu nu prevede asa ceva, nu emit Consiliile Locale astfel de prevederi”.
Oare așa să fie ? Haideți să vedem: