avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitate absoluta contract?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitate absoluta contract?

Printr-un inscris sub semnatura privata, cu martori, X imprumuta de la Y mii de euro si gajeaza cu apartamentul proprietatea sa si a sotului (bun comun).Evident, nu se instituie ipoteca, inscrisul este "chitanta de mana cu martori".Nu da banii inapoi, se judeca, Y castiga, dar in 8 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hot.jud., X (impreuna cu sotul) vinde apartamentul surorii sale (a lui X), cu o suma mai mult decat modica, dar prin contract autentificat la notar.Se stie care sunt clauzele, cele din contractele tip.Vrand sa execute silit bunul, Y constata, cu o zi inainte de perfectarea contractului de vanzare-cumparare, ca nu poate executa apartamentul, pt.ca notarul ceruse extras de carte funciara in vederea vanzarii.Mai exact, pe 17 Y notifica cartea funciara, i se respinge cererea pt.ca tot pe 17 un notar ceruse extras pt.vanzare, iar pe 18 notarul respectiv incheie actul de v-c.Y poate cere in instanta sa se constate nulitatea absoluta a contractului de v-c, pe motiv ca vanzatorii au fost de rea-credinta, incercand in acest mod sa se sustraga de la executarea silita, ca si pentru faptul ca aceasta conventie are o cauza nelicita(sustragerea de la executare, în condiţiile in care gajeasera cu bunul in chitanta de imprumut).Inca ceva: in timpul casatoriei, sotii nu raspuns solidar si pentru datorii? De ce ar fi necesara o separatie de patrimonii, in conditiile in care imprumutul s-a facut, ce-i drept, de unul dintre soti, dar in timpul casatoriei.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:08, 10 Februarie 2010
buna ziua!
cred ca ati fi putut cere anularea contractului si printr-o actiune revocatorie.
prin acest contract debitorul si-a creeat o stare de insolvabilitate.
Adica sa cer revocarea contractului, pe motiv ca, prin vanzare, debitorul si-a creat voit starea de insolvabilitate? Mi-ati putea indica concret temeiul legal (sau "pe unde sa studiez ca sa ma luminez")? Mii de multumiri.Poate "imi suflati" ceva si privitor la separatia de patrimonii.Recunosc, pe cararea asta sunt novice, eu mai putin cu debitori si creditori, mai mult cu inculpati in penal, reclamanti si parati pe fond funciar...Asta cu separatia de patrimonii ale sotilor ca sa-l pot executa pe unul mi se pare cam....hm.Pot sa execut bunul comun al sotilor fara sa cer aceasta "separare de patrionii"?De asemenea, mii de multumiri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
dandanaua, utilizator
actiunea pauliana/revocatorie.
dreptul de gaj general al creditorilor chirografari
pentru admiterea actiunii, indiferent de temeiul legal invocat, trebuie sa faceti dovada relei credinte a cumparatorului. Buna credinta se prezuma..dovada contrarie cade in sarcina dvs...de ce? pentru ca scopul sau finalitatea actiunii judecatoresti va consta in sanularea contractului de vanzare-cumparare si revenirea la situatia anterioara incheierii lui, asica in partimoniul debitorului.
In ce priveste separatia patrimoniului sotilor....nu puteti executa bunurile ambilor soti pentru o datorie sau un debit facut de unul din ei. Pentru a putea face acest lucru va trebui sa solicitati partajarea bunurilor comune si sa va infruptati din bunurile ce vor cadea in mana debitorului.(a se cauta in C.proc.civ. temeiul de drept)
Intai sunt urmarite bunurile proprii , ulterior bunurile proprietate comuna in devalmasie .Iata un caz in care bunurile comune ale sotilor pot fi impartite in timpul casatoriei : existenta unei creanta a unuia dintre ei.
Prin urmare, numai in cazul in care respectiva creanta nu e indestulata din bunurile proprii ale debitorului , se va proceda la imparteala bunurilor ce cad sub incidenta comunitatii matrimoniale (va fi individualizata cota parte din dreptul de proprietate prin partaj , intrucat ceea ce caracaterizeaza aceasta modalitate a dreptului de proprietate e chiar lipsa individualizarii acesteia )

Actiunea pauliana are ca obiect anularea actelor incheiate in paguba creditorilor , care , in vederea realizarii creantei , au la dispozitie intregul patrimoniu al debitorului (creditori chirografari )

Succes.;)

Alte discuții în legătură

Probleme cu banii moldoveanuna moldoveanuna un bun prieten are un credit la banca destul de mare si se afla in imposibilitatea de a plati ratele. daca noi cumparam casa lui (doar in acte, ca sa nu i-o ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie unui minor addict0204 addict0204 [quot]acum 5 ani , eu si sotul meu am donat apartamentul ficei noastre care este minora. suntem persoane juridice , deasemeni avem credite la banca . vreau sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare de bun imobiliar dubla miramrbl miramrbl Am cumparat in 1996 10 hectare de pamant extravilan , care a fost trecut la primarie si pe care am platit impozit . Pamantul a fost vandut acum o saptamana ... (vezi toată discuția)