avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie unui minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie unui minor

acum 5 ani , eu si sotul meu am donat apartamentul ficei noastre care este minora. suntem persoane juridice , deasemeni avem credite la banca .
vreau sa intreb , in cazul in care aceste credite nu pot fi onorate , bunuri in firma nu exista , acest contract de donatie poate fi atacat de creditori?
tutore sunt eu , care sunt angajata in firma sotului.
va multumesc astept un raspuns
Pe scurt: Yep! Poate fi atacat cu succes de creditori.
Mai pe lung sau mai pe larg: Contractul de donatie poate fi atacat in temeiul aceluiasi rationament care l-a condus pe pretorul Paulus catre "actio pauliana" zisa si actiunea pauliana sau actiunea in revocarea intelegerii frauduloase.
Regula este simpla: debitorul nu poate face niciun act prin care, in dauna creditorului, sa micsoreze patrimoniul sau astfel incat creditorul sa nu se poata indestula. Daca debitorul, in ciuda interdictiei, face astfel de acte, creditorul are dreptul de a cere revocarea lor si intoarcerea bunurilor fraudulos transmise in patrimoniul debitorului de unde creditorul se va indestula.
Trist, dar adevarat.
este adevarat ca dupa 3 ani numai poate fi atacat, acest act de donatie?
astept raspuns multumesc
addict0204 a scris:

acest act a fost facut inainte de a ;ucra cu creditorii


Asta trebuia sa scrieti de prima data pentru ca in aceasta ipoteza nu poate fi ceruta revocarea deoarece creditorii chirografari (adica acei creditori care nu au o garantie reala) au un gaj general asupra intregului patrimoniu al debitorului lor iar la data l-a care ati facut creditul in patrimoniul d-voastra nu mai exista acel drept de proprietate.

acest contract este facut in urma cu un an. deci pot sta linistita? va multumesc
Doamna nu conteaza calendaristic cand l ati facut. Conteaza daca este anterior , adica inainte, de contractarea creditelor. Daca este facut anterior contractarii creditelor, adica semnarii actelor de imprumut cu banca/bancile, inseamna ca aceste banci nu va pot urmari in acest bun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune pauliana andao andao Actiunea pauliana se face pt un teren. Procesul a fost inaintat de o familie dupa care eu am intervenit in interes propriu.Dupa aceea, acelasi lucru l-a facut ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar neplatit- actiune pauliana pt alt imobil vulpitzarea vulpitzarea Am facut un credit ipotecar pe o perioada destul de lunga. Ipoteca s-a pus pe casa unei nepoate. In momentul de fata locuiesc in casa ipoteca, deoarece casa ... (vezi toată discuția)
Actiune paulina credite credite Daca o persoana instraineaza un imobil prin donatie si peste 1 an si 3 luni se declanseaza impotriva ei executarea silita pentru ca este debitor garant, ... (vezi toată discuția)