avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am nevoie de ajutor. Astăzi am fost să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am nevoie de ajutor. Astăzi am fost să scot un ...

Bună ziua! Am nevoie de ajutor. Astăzi am fost să scot un extras de carte funciară și apare locuința achitată integral în ziua când s-a făcut contractul de vanzare cumpărare cu dezvoltatorul cum ca aș avea ipoteca. Menționez ca eu am plătit toată suma specificată în contract. Am doavada plăți. Ideea este ca în cartea funciară apară ipoteca. Îmi este tare frică să nu fi fost păcălită de notar împreună cu dezvoltatorii… nu-mi aduc aminte dacă am dus dovada plăti la notar dar cu siguranță dacă mi-o cerea notarul o duceam. Ideea este ca m-am uitat în contract și nu pune contul bancar la care am făcut transferul. Dezvoltatorul mi-a dat mesaj cu contul firmei și ibanul și le-am făcut transfer. Vă rog din suflet să mă ajutați cu ceva sfaturi. Notarul este în vacanță și eu simt ca o iau razna de frică să nu fi fost păcălită. Mulțumesc!


raluk0207 a scris:

Dacă ați făcut viramentul în ziua semnării contractului și suma a fost mai mare, banii nu au întrat în aceeași zi, ci a doua sau a treia zi.
Acum..vânzătorul v-a vândut fără sa își fi primit efectiv banii în cont, motiv pentru care, din precauție, notarul v-a pus un drept de ipoteca.
Dar, nu ați citiți contractul înainte de a-l semna?
În momentul de față, ar trebui ca dezvoltatorul sa dea o declarație notariala ca a primit banii și cu acea declarație se va radia ipoteca.

Bună ziua! Am citit contractul dar nu pune nicăieri ca ar fi ipotecat până se face transferul. Notarul era de față când am făcut transferul de pe telefon direct în contul firmei dezvoltatoare. Nu pune ca am termen să plătesc. Doar ca se face face plata conform contractului. Notarul m-a sunat pe mine astăzi să-i duc dovada plăti și nu reprezentatul firmei care mi-a vândut. Eu am extras de la bancă cu transferul făcut în ziua respectivă cu nr de Contact vânzare cumpărare. Notarul se cunoaște cu firma dezvoltatoare. Pot să zic ca sunt chiar prieteni. De asta îmi e tare frică…
Atunci vorbiti cu un avocat.
1. Trimiteti-i dovada platii, nu va costa nimic;
2. Notificati vanzatorul sa depuna declaratie autentica ca a primit banii;
Eu nu cred ca notarul isi risca pielea pentru ce poate castiga dintr-o afacere de acest tip. Cu atat mai mult cu cat
cunoaste firma

Lipoveanca a scris:
Notarul m-a sunat pe mine astăzi să-i duc dovada plăti și nu reprezentatul firmei care mi-a vândut. Eu am extras de la bancă cu transferul făcut în ziua respectivă cu nr de Contact vânzare cumpărare. Notarul se cunoaște cu firma dezvoltatoare. Pot să zic ca sunt chiar prieteni. De asta îmi e tare frică…

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notarul nu risca nimic pentru ca nu incalca legea. El castiga insa destul de bine de la un dezvoltator... ceea ce nu inseamna ca ar pune clauze ilegale, doar ca le pune in favoarea dezvoltatorului si nu le explica si cumparatorului. Si acum pare ca userul nu intelege pentru ce sa duca dovada platii... pacat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ipoteca legala a vanzatorului pentru incasarea pretului vanzarii este un drept/o garantie legala a acestuia, la care partile nu pot renunta prin conventie - cel mult se poate renunta la inscrierea ipotecii in Cartea Funciara a imobilului. Conform Codului Civil (art. 1.497), data platii este aceea la care contul vanzatorului a fost creditata cu suma achitata de cumparator, si nu data la care acesta din urma face transferul. Prin urmare, e perfect legal si firesc ca vanzatorul sa se protejeze cu aceasta ipoteca (cu siguranta contractul reglementeaza chestiunea, inclusiv procedura de radiere a acesteia- vedeti ce scrie in contract referitor la dovada platii- declaratia vanzatorului sau ordinele de plata emise si vizate de banca cumparatorului). Nu aveti nevoie de nici un avocat ca sa luati legatura cu vanzatorul si notarul pentru radierea ipotecii.