avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj - casa reconstruita pe teren mostenit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj - casa reconstruita pe teren mostenit

Majoritatea economiilor din timpul casatoriei (14 ani) au fost folosite pentru construirea unei case noi pe terenul mostenit de sot de la parintii lui, inaintea casatoriei. Casa mostenita era nelocuibila, drept pentru care cuplul a hotarat sa faca una noua, in timpul casatoriei.
Casa veche (2 camere, cu WC afara) a fost demolata, dupa care s-a construit o noua casa, cu etaj, 4 camere, 2 bai, cu toate finisajele (gresie, faianta, etc), si cu instalatiile sanitare aferente (hazna). Actele de proprietate nu au fost modificate, astfel incat sotul e in continuare singurul proprietar.
La divort, sotul pretinde ca aceasta casa e proprietatea lui separata. Ce legi poate invoca sotia pentru ca valoarea noii case sa se imparta in mod echitabil? Restul economiilor au fost pastrate in contul sotului, care acum le ascunde (au disparut sume mari de bani din cont). Mentionez ca divortul este initiat de sot, fara invinuirea sotiei (dar datorat faptului ca sotul are o noua iubita cu care vrea sa se casatoreasca). De asemenea, cel putin trei ani din timpul casniciei, sotia a fost singura care a sustinut familia din punct de vedere financiar. Nu exista copii.
Poate cineva sa dea vreun sfat? Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 00:02, 24 Octombrie 2006
...promovati o actiune in constatare...solicitati instantei de judecata saa constate ca desi autorizatia de constructie s-a dat doar pe sot , constructia a fost edificata in timpul casatoriei cu mijloace comune si prin urmare e bun comun...solicitati instantei sa dispuna intabularea in c.f. in consecinta...
Multumesc pt. raspuns.
...autorizatia de constructie e de fapt doar "de forma", dat fiind ca se autorizeaza doar reparatii la acoperisul casei vechi, cand in fapt s-a construit o casa noua, de la temelie. Deci nu exista acte care sa valideze constructia actuala. In acte, exista doar casa veche, eventual cu un acoperis nou. Banuiesc ca asta creeaza probleme?
Pai tocmai acesta este scopul actiunii in instanta: sa constate starea de fapt reala si sa dispuna inscrierea in cartea funciara a ei.

In probatiune puteti sa va folositi de facturi si bonuri fiscale pt. materiale, contractul incheiat cu constructorul, marturii ale persoanelor care au demolat casa veche / construit casa noua, ale persoanelor care cunosc starea de fapt etc.
Deci exista posibilitatea ca sotia (adica eu) sa capete drept de proprietate asupra casei construite in timpul casatoriei? In situatia asta, cum ramane cu terenul aferent casei? Practic terenul e al sotului (mostenit), si inteleg ca nu e usor sa obtii drept de proprietate pe terenul altuia. Ma scuz pentru naivitatea intrebarilor, sunt complet necunoscatoare in privinta legilor.
Da, este posibil, in baza unui drept de superficie. Acesta este dreptul pe care il are proprietarul constructiei (in cazul Dvs, coproprietarul) asupra terenului pe care este construita casa si asupra caii de acces.

Superficia se poate constitui in cadrul aceluiasi proces prin care rezolvati problemele principale :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind ... Dragos_Franco Dragos_Franco Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind urmatoarea situatie. Sotia mea a primit mostenire un teren de la parintii ei. Ne-am gandit ... (vezi toată discuția)
Dreptul de propietate ioana-mdav ioana-mdav In calitate de sotie imi pot exercita un drept real sau de propietate privata asupra imobilului (casa de locuit) construita in timpul casatoriei (maiprecis in ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)