avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare uzufruct

As ruga daca cineva ma poate ajuta cu referire in codul de procedura civila la
executarea silita a unui imobil avand inscris in cartea funciara un uzufruct
viager anterior inscrierii ipotecii.
Nu am gasit in codul de procedura civila referire la acest aspect, decat in
cazul in care uzufructul a fost inscris anterior ipotecii:
Art. 488, art.500, art. 504, art. 509, art. 516, art.569.

Povestea e cam asa:
Am in propietate individuala cota de 1/2 din imobil si cota de 1/2 este cu drept de habitatie viagera.
Debitor este persoana cu drept de habitatie viagera, cu care am contract de intretinere si care este somata de executor la plata unor sume de bani...etc.
Daca mai trebuiesc detalii, va ofer...
Dar eu ma intreb daca poate fii executat uzufructuarul si sa`mi tulbure dreptul de propietate...
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2010
SC DELTA EXPERT CONSULT SRL, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: SC DELTA EXPERT CONSULT SRL , Consultant resurse umane 10:46, 8 Februarie 2010
Ce dezmembramant are mai exact persoana respectiva: uzufructul sau abitatia?
Primul se poate executa silit, cel de-al doilea nu.

Aici ar fi bine sa va hotarati, ca sa stim ce sa raspundem.
adutescu a scris:

Ce dezmembramant are mai exact persoana respectiva: uzufructul sau abitatia?
Primul se poate executa silit, cel de-al doilea nu.

Aici ar fi bine sa va hotarati, ca sa stim ce sa raspundem.

scuze,
e vorba de un apartament, eu am cota de 1/2 dobandita prin certificat de mostentitor de pe urma tatalui si cota de 1/2 dobandita prin contract de intretinere, mama are dreptul de abitatie viagera pe tot restul vietii, urmand ca intregirea dreptului de propietate sa se faca dupa decesul ei.
Debitoare este mama, intrebarea este daca o pot executa?
Nu.
Vor executa alte bunuri ( daca are) sau venituri (popriri pe salariu, pensie ) etc.
Dreptul de abitatie face parte dn categoria bunurilor exceptate de la executarea silita, conform art. 571 si 573 Cod civil ( dreptul de uz si abitatie), nu poate fi cedat, nici urmarit.

Daca era uzufruct, era alta discutie ( art. 488 s-a modificat in 2000 si acum se poate urmari).

adutescu a scris:

Nu.
Vor executa alte bunuri ( daca are) sau venituri (popriri pe salariu, pensie ) etc.
Dreptul de abitatie face parte dn categoria bunurilor exceptate de la executarea silita, conform art. 571 si 573 Cod civil ( dreptul de uz si abitatie), nu poate fi cedat, nici urmarit.

Daca era uzufruct, era alta discutie ( art. 488 s-a modificat in 2000 si acum se poate urmari).

mersi, dar...
daca instanta a decis incuviintarea executarii silite pe pe data de 16.12 si mama a instrainat cota din bun pe data de 23.12 cu drept de abitatie viagera, se poate ataca actul?
Offf, pai se poate ataca.
Creditorii pot ataca orice act prin care s-a dorit sustragerea unor bunuri de la urmarire, prin actiunea oblica ( revocatorie).

Alte discuții în legătură

Executare drept de abitatie ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta , o persoana are nuda proprietate pe un imobil, un tert are drept de abitatie, tertul are un credit la o banca , iar acest ... (vezi toată discuția)
Contract v-c pe nume copil major MoP MoP Buna ziua. Dorim sa achizitionam o casa direct pe numele copilului major. Putem face acest lucru stipuland in contract uzufruct\\/ habitat viager (nu ... (vezi toată discuția)
Executare silita drept uzufruct viager surki surki Buna ziua.Parintii mei mi-au donat un imobil in baza unui contract de donatie incheiat in forma autentica,mama avand dreptul de uzufruct viager.In prezent ... (vezi toată discuția)