avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Interpretarea art.60 (2) din OG 26
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Interpretarea art.60 (2) din OG 26

Buna ziua!
As avea nevoie de ajutor in interpretarea art.60 (2) din OG 26 CU PRIVIRE LA ASOCIATII SI FUNDATII: "Art. 60. - (1) În cazul dizolvării asociaţiei sau fundaţiei, bunurile rămase în urma lichidării nu se pot
transmite către persoane fizice.
(2) Aceste bunuri pot fi transmise către persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop
identic sau asemănător, printr-o procedură stabilită în statutul asociaţiei sau al fundaţiei" Intrebarea este daca bunurile pot fi transmise si unei asociatii nonprofit cu scop identic nerezident? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ERZSEBET BALOGH , Consultant fiscal 18:35, 11 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista o prevedere legala in acest sens, si tentatia la prima vedere ar fi sa afirmi ca e aplicabil principiul din dreptul civil ca ceea ce nu e interzis e permis si ca unde emitentul normei nu distinge, nici interpretul ei nu ar trebui sa distinga. INSA intregul spirit al actualei legislatii ONG este construit pe ideea de a nu exista libertate de "miscare" si de activitate transfrontaliera a ONG-urilor, si multe tari au aceeasi abordare cand e vorba de ONG-uri, fix invers decat cand e vorba de firme, unde se incearca promovarea activitatii transfrontaliere iar la nivel de UE / SEE e chiar ilegal sa pui vreo restrictie pe motiv ca firma cutare e inregistrata in alt stat UE... La ONG nu poti ca ONG strain sa desfasori activitate in Romania decat cu aprobarea Guvernului Romaniei prin HG pe baza caruia apoi sa te autorizeze instanta judecatoreasca, deci mai greu decat sa infiintezi un nou ONG. Si sponsorizarile care beneficiaza de facilitati fiscale NU pot fi utilizate in strainatate, deci statul descurajeaza ca un ONG sa activeze in beneficiul unora din afara Romaniei, adica vrea sa retina in tara potentialul caritabil. Din aceste aspecte s-ar putea deduce intentia legiuitorului de a conditiona facilitatile pentru ONG ( de ex, caracterul neimpozabil a transferurilor de acest tip) de ramanerea lor in tara. Mai mult, daca se transfera la un ONG strain, s-ar putea usor eluda acea interdictie de a fi distribuite catre fondatori / membri sau catre persoane fizice in general, pentru ca legislatia careia i se supune ONG-ul nerezident poate nu contine aceasta restrictie. Prin urmare in opinia mea NU este legal, in special din cauza ultimului argument prezentat.
Mulțumesc frumos pentru răspuns și pentru timpul acordat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizare de catre un ong catre alt ong in alta tara(non-ue) office@b office@b Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: - exista posibilitatea ca un ONG inregistrat in Romania sa poata face o sponsorizare catre un club ... (vezi toată discuția)
Donatie teren ong miorica miorica Vreau sa donez un teren la un ONG pentru constructia unui camin de batrini. Daca ONG-ul nu va mai functiona, se va dizolva, ce se va intimpla cu terenul donat ... (vezi toată discuția)
Asociatie vs. fundatie ai.ciprian ai.ciprian Imi cer scuze daca este deschis deja un topic asemanator, dar eu nu am gasit, asa ca va rog sa ma indrumati cu un link. Daca nu, iata intrebarea (sau ... (vezi toată discuția)