ca urmare a castigarii hotararii din fond, am pus in executare dreptul castigat. Ulterior in recurs hotararea a fost casata.
Am restituit sumele primite in baza hotararii initiale, dar acum mi se cere sa restitui si sumele date de partea adversa executorului, ca si cheltuieli de executare. Acele sume nici macar nu au ajuns la mine, ci direct la executor.
Intrebarile mele sunt:
1. Se restituie si sumele ce au facut obiectul cheltuielilor de executare?
2. Daca da, nu trebuie sa fie solicitate direct executorului?
Daca nu ati executat hotararea de buna voie si creditorul a apelat la executor, bineinteles ca pe langa cheltuielile care au facut obiectul procesului pe care l-ati pierdut, platiti si onorariul acestuia si orice alte cheltuieli care au facut obiectul executarii silite. Bucurati-va ca nu si-a angajat si avocat ca sa se ocupe de intocmirea dosarului de executare ca le plateati si pe acelea.
Posibil sa ma fi exprimat eu gresit, dar eu am cerut executarea dupa solutia din fond. Eu am fost creditor si am cerut executarea prin executor judecatoresc, dar am devenit debitor dupa ce solutia din fond a fost casata de Curtea de Apel. Din moment ce prima sentinta nu mai este valabila, am inapoiat ce am primit ca uramer a executarii, dar nu stiu daca trebuie sa inapoiez si sumele achitate de partea adversa ca si cheltuieli de executare.....sa inteleg de la dumneavoastra ca nu??
Daca nu trebuie sa le achit, imi puteti preciza care este baza legala de care va folositi ca sa le pot da un raspuns intemeiat??
Eu le-am mai trimis un raspuns in care am invocat art. 371 indice 1 Cprciv si urmatoarele, dar au revenit invocand articole din codul civil cum ca ar fi si aceste cheltuieli o plata nedatorata (hotararea initiala fiind casata).
Diana, te-ai exprimat corect. Gica, nu a inteles speta.
Tu rebuie sa suporti si cheltuielile de ececutare. Iti explic motivul:
Ai executat o hotarare definitiva fara sa fie irevocabila, deci, te-ai grabit, ai riscat, si in cele din urma ai pierdut.
Este legal si logic sa suporti tu aceste cheltuieli de executare, pentru ca si acestea au fost executate "provizoriu"
Partea adversa nu trebuie sa ceara aceste chelt. de la executor, iar executorul oricum nu ii va platai pt. ca a efectuat un serviciu - Executarea silita - in schimbul onorariului.
In consecinta, tu trebuie sa platesti aceste cheltuieli de executare , practic de doua ori . #-o
Imi cer scuze, dar eu tot nu inteleg. In baza a ce sa restitui acei bani de executare?
Nu am primit eu banii, ca ulterior sa ii dau executorului. In plus, executorul a taiat factura si chitanta. Nu trebuie sa ii ceara de la el?
Si serviciile de executare au fost folosite pentru ca din rea-credinta cealalta parte nu a binevoit sa achite sumele impuse in baza sentintei.
Va rog indicati-mi baza legala..textul din Codul civil, daca pe acela va bazati.