avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Spitalizare de urgenta in alta tara - Solicit ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Spitalizare de urgenta in alta tara - Solicit compensatie! Buna ...

Spitalizare de urgenta in alta tara - Doresc compensatie

Buna ziua!
In urma cu un an, am suferit o problema medicala aflandu-ma intr-o tara UE. A fost o urgenta total neprevazuta, am ajuns cu ambulanta la spital si am fost internata 5 zile. In acel moment eram intre joburi si nu avea nicio forma de asigurare medicala, eu neavand vreodata probleme de sanatate sau vreun risc.

Am paltit factura catre spital, apoi am inceput sa intreb despre o eventuala compensatie. Din ce stiu, legea in RO presupune 3 zile de spitalizare gratuita in cazul urgentelor. Asadar, deduc ca as avea dreptul la despagubirea primelor 3 zile. La urma umei, neasiguratii tot beneficiaza de servicii de urgenta.

Casa de Santate de la Bucuresti (unde am fost inscrisa anterior) mi-a spus sa depun dosarul cu dovezile la Casa de Sanatate din Iasi, unde sunt inscrisa in prezent.
Cei din Iasi, insa, imi spun ca nu se poate... ca nefiind asigurata nu aveam vreun drept... ca si cum nu ar exista legea care garanteaza cele 3 zile de tratament!

Din documente reiese foarte clar ca am fost spitalizata de urgenta si ca mi s-au facut o serie de investigatii.

Va rog, am nevoie de un sfat - cum sa procedez in acest caz. Nu mi se pare normal sa platesc eu toata suma, fiind intr-un stat UE si avand dreptul la servicii de urgenta.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AlinaHH86 , utilizator 15:17, 13 Septembrie 2024
Daca ati fi avut o asigurare de calatorie,nu mai aveati probleme.Aveti dreptul sa servicii de urgenta,neasigurata fiind,in tara.Eu nu stiu daca statul roman este obligat sa va plateasca spitalizarea dintr-o alta tara.
Dreptul la servicii de urgenta aveti doar in Romania.
Cand calatoriti in strainatate trebuie sa va faceti asigurare de calatorie.
Si totusi, cand am cautat informatii despre legi, am gasit asa:
un cetatean roman neasigurat are aceleasi drepturi in orice stat UE ca in tara, in privinta serviciilor medicale de urgenta. Deci m-as incadra.
Mi-as dori sa stiu unde pot gasi legea completa, pentru a ma lamuri 100% si a-mi sustine cazul si la casa de sanatate de care apartin acum.
Daca casa de sanatate va refuzat cerinta, nu mai aveti ce face.
Pe mai departe cauza v-o puteti sustine numai la instanta de judecata, pe cale civila.
Pai aici mi se pare ciudat - ca la casa de sanatate din bucuresti, unde am dat detaliile cazului, am aflat ca se poate obtine o restituire partiala, doar ca nu sunt ei capabili sa faca asta si sa cer la Iasi, unde sunt inscrisa acum... dar la casa de sanatate din Iasi nici nu au avut rabdare sa asculte detaliile si efectiv neaga legea pe care am descris-o. De aceea nu mai inteleg nimic.

Multumesc pt raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Asigurare sanatate ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As dori sa stiu cum trebuie sa procedeze o persoana care nu are asigurare de sanatate (locuieste la tara si nu are nici un fel de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii financiare poate fi spitalizata o persoana neasigurata Micavas Micavas In ce conditii financiare poate fi spitalizata o persoana neasigurata casatorita cu un asigurat? Conform administratiei spitalului Municipal Bucuresti, un ... (vezi toată discuția)
Spitalizare de urgenta bebibebo bebibebo Buna ziua. Am fost internat la urgenta, luni 3.10.2011, la Spitalul Universitar. In urma investigatiilor realizate in acea noapte a reiesit ca trebuie sa fiu ... (vezi toată discuția)