O societate (firma A) are o colaborare contractuala cu o societate din Franta (client final) si cu o alta firma din Romania (firma B) prin care se stabileste ca se va livra carne de melci intr-o forma de prelucrare F2. Societatea A prelucreaza carnea pana la forma F1, dupa care se trimite carnea catre firma B din Romania (cu aviz de insotire a marfii si CMR) pentru prelucrarea din F1 in F2. Aceasta face prelucrarea dupa care marfa – carnea F2 pleaca catre clientul final din Franta- (cu CMR).
Pentru ca societatea A sa poata factura cu taxare inversa catre firma din Franta este necesar ca bunurile sa se intoarca la firma A sau poate sa plece de la partenerul din Romania care face a doua prelucrare a carni (firma B)?
Prestarea de servicii a firmei B se poate factura direct catre clientul final? Sau trebuie sa o factureze catre firma A si aceasta sa factureze carnea in forma de prelucrare F2?
Fiind o livrare UE pot ambele firme sa factureze cu taxare inversa direct catre clientul final?
Firma A nu doreste sa faca factura catre firma B, doreste sa faca livrarea catre clientul final pentru a avea taxare inversa.
Cum sunt facute contractele? Si intre cine sunt facute (intre A-B si B-client final sau intre A-B si A-client final)?
Sunt doar contracte de prestare a unor servicii, de livrare a unor produse sau ambele?
Daca B doar presteaza pt A, atunci A factureaza marfa livrata catre clientul final și B factureaza serviciu catre A (transformarea din F1 in F2). Faptul ca F2 merge mai intai prin depozitele lui A sau pleaca direct catre clientul final nu mai conteaza.
Daca contractele sunt de livrare marfuri aflate in diverse stagii de prelucrare, atunci A factureaza F1 lui B, iar B factureaza F2 clientului final.
Oricare ar fi varianta trebuie avut în vedere clauzele contractelor (care sunt legea partilor), iar fiscal trebuie ținut cont de locul operatiunilor conform Codului Fiscal.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.