O societate (firma A) are o colaborare contractuala cu o societate din Franta (client final) si cu o alta firma din Romania (firma B) prin care se stabileste ca se va livra carne de melci intr-o forma de prelucrare F2. Societatea A prelucreaza carnea pana la forma F1, dupa care se trimite carnea catre firma B din Romania (cu aviz de insotire a marfii si CMR) pentru prelucrarea din F1 in F2. Aceasta face prelucrarea dupa care marfa – carnea F2 pleaca catre clientul final din Franta- (cu CMR).
Pentru ca societatea A sa poata factura cu taxare inversa catre firma din Franta este necesar ca bunurile sa se intoarca la firma A sau poate sa plece de la partenerul din Romania care face a doua prelucrare a carni (firma B)?
Prestarea de servicii a firmei B se poate factura direct catre clientul final? Sau trebuie sa o factureze catre firma A si aceasta sa factureze carnea in forma de prelucrare F2?
Fiind o livrare UE pot ambele firme sa factureze cu taxare inversa direct catre clientul final?
Firma A nu doreste sa faca factura catre firma B, doreste sa faca livrarea catre clientul final pentru a avea taxare inversa.
Cum sunt facute contractele? Si intre cine sunt facute (intre A-B si B-client final sau intre A-B si A-client final)?
Sunt doar contracte de prestare a unor servicii, de livrare a unor produse sau ambele?
Daca B doar presteaza pt A, atunci A factureaza marfa livrata catre clientul final și B factureaza serviciu catre A (transformarea din F1 in F2). Faptul ca F2 merge mai intai prin depozitele lui A sau pleaca direct catre clientul final nu mai conteaza.
Daca contractele sunt de livrare marfuri aflate in diverse stagii de prelucrare, atunci A factureaza F1 lui B, iar B factureaza F2 clientului final.
Oricare ar fi varianta trebuie avut în vedere clauzele contractelor (care sunt legea partilor), iar fiscal trebuie ținut cont de locul operatiunilor conform Codului Fiscal.