avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Mama mea este comostenitor pe un teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Mama mea este comostenitor pe un teren agricol pentru ...

Buna ziua!
Mama mea este comostenitor pe un teren agricol pentru care arendasul plateste anual dividende.

In anul 2023, banii pe acest pamant i-a luat celalalt mostenitor, mama nebeneficiind de dividendele cuvenite. Asociatia a dat banii doar unuia dintre mostenitori, si nu exista niciun inscris, chitanta, ordin de plata care sa dovedeasca faptul ca mama ar fi primit partea sa in calitate de mostenitor.

Intrebarea mea este ce putem face in aceasta situatie si cum am putea proceda ca ea sa obtina retroactiv banii cuveniti?

Cu stima.
Cel mai recent răspuns: cristiana_h , utilizator 10:55, 12 Septembrie 2024
Buna ziua! Mama dumneavoastra se poate adresa arendasului pentru a-i solicita suma care i se cuvine, iar, daca arendasul are vreo dovada ca a platit banii pe pamant celuilalt mostenitor, se poate indrepta impotriva acestuia din urma pentru a recupera partea sa din bani.

Deci, mai intai, trebuie clarificat daca arendasul a achitat suma de bani catre celalalt mostenitor si daca are vreo dovada ca a achitat arenda. Daca da, atunci mama dumneavoastra se poate indrepta impotriva celuillat mostenitor pentru a-si pretinde partea. Daca arendasul nu are vreo dovada ca a platit, mama dumneavoastra ii poate cere direct lui arenda (partea sa).

Sper sa va fie de folos aceasta informatie!
Buna ziua.
Arendasul a recunoscut faptul ca a platit celuilalt mostenitor toata suma, inclusiv partea mamei mele. Totodata, celalalt mostenitor nu doreste sa ii dea mamei mele partea cuvenita.

In aceasta ecuatie, vina apartine arendasului pentru ca nu a impartit banii conform certif. de mostenitor.

Ce se poate face mai departe?

Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
1- arendasul zice ca... dar are document care sa dovedeasca plata?
2- arendasului i-a fost adus la cunostinta in mod oficial (in scris, cu dovada) ca terenul e in coproprietate intre... si... si ca arenda va fi platita in cotele parte cuvenite? S-a facut anexa la contractul de arenda, care sa mentioneze aceste modificari?

pop_m a scris:

1- arendasul zice ca... dar are document care sa dovedeasca plata?
2- arendasului i-a fost adus la cunostinta in mod oficial (in scris, cu dovada) ca terenul e in coproprietate intre... si... si ca arenda va fi platita in cotele parte cuvenite? S-a facut anexa la contractul de arenda, care sa mentioneze aceste modificari?

Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns.
Nu s-a facut anexa la contractul de arenda. Daca sunteti amabil, imi puteti oferi mai multe informatii in acest sens pentru a proceda in consecinta? Ce ar trebui sa cuprinda, ce documente sunt necesare?

Cu stima.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care cotele sunt egale, se poate incheia probabil si o conventie de plata la 2 ani. Daca nu puteti recupera retroactiv 2023, anul acesta plata sa se faca integral catre al doilea mostenitor. Cel mai probabil anexa la contract trebuie sa contina o copie dupa certificatul de mostenitor si angajamentul asociatiei cu privire la modalitatea in care va face plata.
Noi suntem in aceeasi situatie, insa exista intelegere si, chiar daca suma ajunge la mostenitorul care intretine relatia cu asociatia si se ocupa pe plan local de acele terenuri (plata impozite, etc), acesta face apoi plata catre ceilalti.
Cred ca se poate deschide un proces de iesire din indiviziune, insa e o procedura care se poate intinde pe o durata lunga de timp, implica alergatura si cheltuieli (experti, masuratori, drumuri, etc). Daca situatia ramane insa neschimbata, veti depinde mereu unul de celalalt si ar trebui sa gasiti calea optima de comunicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot să încasez arenda restantă? eduard1212 eduard1212 Salutare, Bunica (din partea mamei) a decedat acum 14 ani, Terenul pe care l-a moștenit de la părinții ei (părinții bunicii), se află într-o altă ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite in agricultura VelicuG VelicuG Buna ziua, Am mostenit de la tatal meu 7 ha de teren agricol,teren care este dat in arenda,subventia de la stat o ia arendasul,vreau sa stiu daca eu trebuie ... (vezi toată discuția)
Drepturi de pe proprietate teren agricol ContSters378070 ContSters378070 Bună seara, Mama mea a mostenit 2 hectare de pamant dupa decesul bunicii, acum 8 ani. Bunica avea 4 hectare, avand doua fiice, ar reveni cate 2 ha.pt ... (vezi toată discuția)