avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua .Beneficiu anual ,platit in anii 1986 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua .Beneficiu anual ,platit in anii 1986 -2000, o singura ...

Bună ziua .Beneficiu anual ,platit in anii 1986 -2000, o singura data pe an, intră in calcul la pensie ? Cf. cărui articol de lege ?Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:57, 5 Septembrie 2024
Contribuţia pentru pensia suplimentarã a fost introdusă prin Legea nr. 27/1966 privind pensiile de asigurări sociale de stat și pensia suplimentară:
ART. 70
Cu începere de la 1 ianuarie 1967 se instituie, în afarã pensiei de asigurãri sociale, pensia suplimentarã, care se bazeazã pe principiul mutualitatii între angajaţi.
ART. 71
(1) Fondurile necesare pentru plata pensiei suplimentare se formeazã din contribuţia tuturor angajaţilor. Aceasta contribuţie este de 2 la suta din salariul tarifar lunar de încadrare şi se vãrsa prin unitãţi, într-un cont special al Ministerului Muncii, la Banca Nationala a Republicii Socialiste România.


Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistență socială a abrogat Legea nr.27/1966 începând cu data de 01.07.1977 și a introdus contribuția benevolă de încă 2%:

ART. 3
(1) Dreptul la pensia de asigurãri sociale este recunoscut tuturor cetãţenilor tarii care au desfãşurat o activitate permanenta pe baza unui contract de munca şi pentru care unitãţile socialiste au depus contribuţia prevãzutã de lege, la fondul de asigurãri sociale de stat.
(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor de asigurãri sociale de stat se constituie din contribuţiile pe care le plãtesc unitãţile socialiste, precum şi din sumele alocate în acest scop de la bugetul de stat.

CAP. 7
Pensia suplimentarã
ART. 64
(1) Pensia suplimentarã se bazeazã pe principiul mutualitatii între persoanele asigurate, care contribuie, în acest scop, cu 2% din retributia lor tarifara lunarã.
(2) Persoanele încadrate în munca pot contribui benevol cu încã 2% din retributia tarifara lunarã pentru pensia suplimentarã. În acest caz contribuţia totalã va fi de 4% din retributia tarifara. Cei care au contribuit benevol cu 4% din retributia tarifara beneficiazã de o pensie suplimentarã majoratã potrivit prezentei legi.
(3) Contribuţia pentru pensia suplimentarã se retine şi se vireazã de cãtre unitãţi într-un cont special la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, pentru care se acorda o dobinda de 3% anual.

ART. 92
Prezenta lege intra în vigoare pe data de 1 iulie 1977. Pe aceeaşi data se abroga: Legea nr. 27/1966 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi pensia suplimentarã şi H.C.M. nr. 252/1967 pentru aplicarea Legii nr. 27/1966 , cu toate modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.


Decretul nr. 232/1986 pentru modificarea unor dispoziții legale cu privire la pensia suplimentară modifică procentul și baza de calcul:

ART. 1
Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi asistenta socialã se modifica dupã cum urmeazã:
1. Articolul 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 64. - (1) Pensia suplimentarã se bazeazã pe principiul mutualitatii între persoanele asigurate, care contribuie, în acest scop, cu 3% din retributia tarifara lunarã şi din sporul de vechime neîntreruptã în aceeaşi unitate, respectiv din sporul de vechime în învãţãmînt.
(2) Contribuţia pentru pensia suplimentarã se retine şi se vireazã de cãtre unitãţi într-un cont special la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, pentru care se acorda o dobinda de 3% anual."
ART. 5
Prevederile prezentului decret se aplica începînd cu data de 1 iulie 1986.



Prin Legea nr. 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale
se modifică baza de calcul a contribuției pentru pensia suplimentară:

ART. 3
Legea nr. 3 din 30 iunie 1977 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi asistență socialã se modifică și se completeazã dupã cum urmeazã:
3. Alineatul 1 al articolului 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Contribuţia de 3% pentru pensia suplimentarã se plãteşte, în condiţiile legii, de cãtre toţi salariaţii cuprinşi în sistemul asigurãrilor sociale, pentru sumele încasate drept salarii de baza, la care se adaugă:
- sporul de vechime în muncă;
- sporul pentru lucrul în subteran, precum şi pentru lucrul pe platformele marine de foraj şi extracţie;
- indemnizaţia de zbor;
- sporul pentru condiţii grele de muncă;
- sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
- sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare;
- alte sporuri cu caracter permanent prevãzute în contractele individuale de muncă, potrivit legii.
"
4. Alineatul 2 al articolului 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Contribuţia pentru pensia suplimentarã se retine de persoanele juridice şi fizice care folosesc personal salariat şi se vireazã de acestea într-un cont special la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, pentru care se acorda dobinda."
ART. 5
Dispoziţiile prezentei legi se aplica de la data de 1 aprilie 1992.


Prin OUG nr. 31/1998 privind unificarea fondurilor componente ale bugetului asigurărilor sociale de stat, precum şi a celor pentru plata pensiilor cuvenite asiguraţilor din unităţile cu atribuţii în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale se modifică procentul la 5%:

ART. 5
Începând cu data de 1 ianuarie 1999, contribuţia individuală pentru pensia suplimentară, atât în cazul asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de stat, cât şi al celor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, este de 5% .


De la 01.04.2001 intră în vigoare Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

ART. 18
(1) În sistemul public sunt contribuabili, după caz:
a) asiguraţii care datorează contribuţii individuale de asigurări sociale;
b) angajatorii;...
(2) Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt diferenţiate în funcţie de condiţiile de muncă normale, deosebite sau speciale.
(3) Cotele de contribuţii de asigurări sociale se aprobă anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
ART. 21
(1) Contribuţia de asigurări sociale se datorează din momentul încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) sau de la data încheierii contractului de asigurare.
(2) Contribuţia individuală de asigurări sociale, datorată de asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi VI, reprezintă o treime din cota de contribuţie de asigurări sociale, stabilită anual pentru condiţii normale de muncă.
(3) Contribuţia de asigurări sociale, datorată de angajatori, reprezintă diferenţa faţă de contribuţia individuală de asigurări sociale, prevăzută la alin. (2), până la nivelul cotelor de contribuţie de asigurări sociale stabilite prin legea anuală a bugetului de stat, în funcţie de condiţiile de muncă.
ART. 23
(1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie:
a) salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile şi adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de muncă,
şi/sau veniturile asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi VI;
b) venitul lunar asigurat, prevăzut în declaraţia sau contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic de o pătrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
(2) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale pentru personalul român trimis în misiune permanentă în străinătate de către persoanele juridice din România este salariul brut lunar în lei, corespunzător funcţiei în care persoana respectivă este încadrată în ţară, inclusiv sporurile şi celelalte adaosuri care se acordă potrivit legii.
(3) Baza de calcul prevăzută la alin. (1) şi (2) nu poate depăşi plafonul a de 3 ori salariul mediu brut lunar pe economie.


Concluzii
- Abia de la 01.04.2001 s-a plătit CAS pentru toate sumele primite de salariați.
- Până la 01,04,2001 nu s-a plătit CAS, ci contribuția pentru pensie suplimentară calculată doar pentru salariul de bază și sporurile permanente (spus așa pe scurt, etapele fiind descrise mai sus în prevederile legale indicate).

Întrebarea mea era dacă alte sporuri sau adaosuri (prime, ajutoare, acord global, etc.), necuprinse în baza de calcul al contribuției pentru pensia suplimentară, evidențiate în adeverințele eliberate de angajatori pot fi luate în calcul la stabilirea pensiei ?
1. Textele nu mentioneaza ca pentru alte sporuri trebuia platita pensie suplimentara .

Pentru acordul global avem o Decizie ICCJ, nr.19/2011 - Completul competent sa judece recursul în interesul legii

Formele de retribuire obținute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut și, pentru acestea, s-a plătit contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

2. Decretul 389/1972
art. 1
Unităţile socialiste de stat, organizaţiile cooperatiste, alte organizaţii obşteşti, orice alte persoane juridice, precum şi persoanele fizice, care folosesc personal salariat, sînt datoare sa verse la bugetul asigurărilor sociale de stat, o contribuţie de 15% asupra cîştigului brut realizat de personalul lor salariat, de persoanele care se califica la locul de muncă sau care urmează cursuri de perfecţionare profesională, precum şi asupra sumelor primite de ucenici, elevi ai şcolilor profesionale, pe timpul cît fac practica în producţie, indiferent de forma în care se realizează aceste venituri, de fondul din care se plătesc şi de durata contractului de muncă.

Aici este problema , sintagma " castigul brut realizat " ... ce inseamna , d.p.d.v. al legislatiei in materie din vremea aceea.

Legea 49/1992, art. III
Legea nr. 3 din 30 iunie 1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistența socială se modifica și se completează după cum urmează:
1. Articolul 10 va avea următorul cuprins:
Articolul 10
Baza de calcul la stabilirea pensiei este media din 5 ani lucrati consecutiv, la alegere, din ultimii 10 ani de activitate, a salariului de baza și a următoarelor:
– sporul de vechime în munca;
– sporul pentru lucrul în subteran, precum și pentru lucrul pe platformele marine de foraj și extracție;
– indemnizația de zbor;
– sporul pentru condiții grele de muncă;
– sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
– sporul pentru exercitarea unei funcții suplimentare;
– alte sporuri cu caracter permanent prevăzute în contractele individuale de muncă, potrivit legii.
....

3. OUG 4/2005 - abrogata la 01.01.2011
Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
● participarea la beneficii a oamenilor muncii din unităţile economice;
● premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizari deosebite;
● recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
● diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer;
● drepturile de autor;
● drepturile plătite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă;
● al 13-lea salariu;
● alte sporuri care nu au avut caracter permanent.

Textul este reluat de Anexa nr.15 la Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in acord global Caraana Caraana O ruda de-ale mele a lucrat un nr. de ani in acord,veniturile acestea nu sunt trecute in cartea de munca.Cum se procedeaza ca aceste venituri provenite din ... (vezi toată discuția)
Contributiile cas in perioada 1970-1980 la salariul in acord global mack2006 mack2006 Buna ziua, Va rog acordati-mi un ajutor explicativ in urmatoarea situatie: am lucrat in acord global la Intreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea in perioada ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe profit si calcularea punctului de pensie ARKzad ARKzad dupa cat timp de la data in care Ad.Financiare intocmesc regularizarile pentru anul precedent,acestea se aduc la cunostinta contribuabilului?. Legea noua a ... (vezi toată discuția)