avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Noua lege a pensiilor e lovita de retroactivitate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Noua lege a pensiilor e lovita de retroactivitate

Am mai întrebat legat de situația scăderii pensiilor, nu mi s-a răspuns.
Asa ca s-a făcut și trimis cerere de revizuire la Casa de Pensii.
Mai întreb altceva.
1) Avocatul poporului poate sesiza Curtea Constituțională pentru neconstituționalitate noii legi a pensiilor.. Mie mi se pare ca este vorba de retroactivitate - oamenii când au acceptat munca în condiții grele (grupa 1) au făcut-o așteptând-se la reciprocitate în respectarea contractului (condiții de ieșire la pensie), li s-a calculat conform legilor în vigoare la momentul ieșirii la pensie. Cum vine asta, apare o noua lege, un nou sistem de calcul, dar se aplica și celor care au ieșit la pensie după alte legi?
2) Cum se poate cere un audit (nu știu dacă este corecta exprimarea mea) la casa de pensii? Mie mi se pare ca creșterile de pensie ale unora sunt bazate pe confiscarea banilor altora. Chiar dacă este vorba ca pensiile nu scad, doar cresc și rămân pe loc. Cum ziceam și data trecuta, tata e pățit înainte de noua lege a pensiilor, si nu e caz unic. El a avut cum sa își plătească avocat, sa se apere. Dar impresia mea din ce am citit în presa și ce am auzit din zona juridica e ca este o practica de a fura din banii unora și de a da altora.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 18:28, 1 Septembrie 2024
Ati facut foarte bine ca ati contestat la Casa de Pensii , daca ati descoperit greseli in decizia de pensie . Daca insa s-a aplicat corect Legea , asa cum este ea , ati contestat degeaba . Da , Avocatul Poporului POATE contesta la Curtea Constitutionala , dar nu o va face decat daca , jurist fiind , va descoperi elemente de neconstitutionalitate in cuprinsul ei . Eu - nefiind jurist - nu ma pronunt pe ideea ca aceasta lege retroactiveaza , oarecum la fel s-a aplicat retroactiv si Legea 19/2000 , cand a inlocuit Legea 3/ 1977 ( care calcula valoarea pensiei ca procent din media salariilor din 5 ani consecutivi din ultimii 10 de cariera a pensionarului ) . Daca eu bine imi amintesc ( e mult de atunci ) , s-a impartit valoarea pensiei la valoarea unui punct de pensie si asa a reiesit punctajul in plata al fiecaruia , si cu el a ramas . Ideea ca se fura de la unii sa se dea altora e ridicola , nimeni nu are o suma la fondul de pensii din care primeste lunar bani , ci are un drept de a primi ritmic o suma . Si aceasta nu va fi diminuata . PS . Eu nu sunt jurist .
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2024
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocatul poporului. propuneri privind modificarea statutului acestuia. Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Extras din decizia Curtii Constitutionale Nr. 967 din 20 noiembrie 2012 in care s-a pus iin discutie si s-a declarat neconstitutional un text legal prin care ... (vezi toată discuția)
indice art. 74 indice 1 declarat neconstitutional ptcnarcisa ptcnarcisa daca urmarirea penala a inceput in anul 2006, iar primul termen de judecata s-a dat in iulie 2012, privind infractiunea de inselaciune art 215, conform art. 74 ... (vezi toată discuția)
Cerere de restituire a contributiei de 5,5% la asigurarile de sanatate pentru pensiile sub 740 lei cretzustancu cretzustancu Rog pe cineva care poate sa-mi \"spuna\" si mie cum se face, unde se trimite si ce trebuie sa contina o cerere pentru restuirea sumelor retinute abuziv (confor ... (vezi toată discuția)