avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reținere salariu zile concediu efectuate în plus
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reținere salariu zile concediu efectuate în plus

Buna ziua,
Am o speță pentru care as aprecia foarte mult un răspuns .
La jumătatea lunii august am semnat cu angajatorul un contract de încheiere a relației de muncă, la propunerea acestuia, cu mențiunea că voi primi si salariul pe luna august + cel pe luna septembrie+ inca 2 salarii compensatorii.
Însă la finalul lunii august , din salariu mi s a oprit suma aferenta pentru 7 zile de concediu efectuate în plus , fara să mă fi înștiințat nimeni de așa ceva , fara sa fi fost menționat în contractul.de încheiere pe care l am semnat .
Întrebarea mea este: este legal așa ceva ? Ii pot acționa în instanță pentru că mi au oprit abuziv acea suma ?

Mulțumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:29, 9 Septembrie 2024
1. Codul Muncii
Art. 256
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
....

2. 1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

3. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

4. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
E adevărat că angajatorul nu a procedat corect reținând suma fără să anunțe, dar nu cred că AlinaNitu30 are șanse să o recupereze în instanță... o datorează, nu? Avem și un articol pe tema asta, pun un fragment:

Angajatorul trebuie, în primul rând, să-l notifice pe salariatul care a efectuat și a primit o indemnizație de concediu care depășește limita la care avea dreptul, precizându-i atât suma, cât și motivul solicitării, prin raportare la dispozițiile legale.

În cazul în care salariatul, deși a fost înștiințat corespunzător, nu-i restituie angajatorului diferența dintre indemnizația încasată și cea cuvenită, acesta nu-i poate reține din salariu, ci se va adresa instanței competente pentru constatarea prejudiciului și recuperarea acestuia.

În mod cert legiuitorul a avut în vedere atât interesul angajatorului care a respectat dispozițiile legale și a acordat drepturile cuvenite salariatului, cât și cel al salariatului care este astfel protejat împotriva unor eventuale abuzuri.

La fel de cert este și că la baza relației de muncă avem principiul bunei-credințe și, ținând cont de acest aspect, salariatul ar trebui să-i restituie angajatorului suma încasată la care nu avea dreptul.

În același timp, pe lângă suma încasată în plus, salariatul riscă să fie obligat și la plata cheltuielilor de judecată, pe lângă disconfortul generat de acțiunea în instanță, acesta fiind un motiv suficient pentru ca obligația să fie îndeplinită în mod corespunzător.

www.avocatnet.ro/articol_647...
O poate recupera , dar o va si datora ..adica un fel de compensare .
Mulțumesc mult pentru răspunsuri . As vrea sa mai aduc o completare: in contractul pe care l am semnat de încheiere a relațiilor de muncă cu acordul părților, s a specificat că voi primi drepturile salariale pe luna august + luna septembrie+ inca 2 luni, nu era specificata niciun fel de reținere salarială pentru niciun motiv, mai ales că am întrebat și au confirmat ca voi primi salariile întregi . Deci in opinia mea și conform și cu ce mi ați citat dvs din lege, angajatorul nu ar mai avea dreptul să facă acea reținere , daca nu a menționat de la început . Repet, este o situație aparte în care mi s a propus deci aceasta încheiere, nu mi am dat eu demisia în mod normal. Deci ar fi trebuit să fie specificat faptul că mi se vor opri bani din salariu , altfel se consideră că au fost luate în considerare toate eventualele opriri , iar finalul la care s a ajuns este trecut în contact ( adică salariile intregi). Este corect ce spun?

Cornel Vasile a scris:

O poate recupera , dar o va si datora ..adica un fel de compensare .

Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2024
AlinaNitu30, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a sumei achitate in plus de angajator in cazul obligatiei de restituire sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Salarii Ioana 1987 Ioana 1987 In luna Decembrie 2017 am primit o prima de 650 Ron. (250 Ron fiind bonus pentru ca nu am beneficiat de concediu medical ) . Dupa ce am luat aceasta prima am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua papy81 papy81 Am si eu o intrebare va rog,este posibil ca angajatorul sa iti opreasca din bani daca in una din zile a sunat in magazin si din cauza clientilor nu am putut ... (vezi toată discuția)
Lipsa inventar Ana-maria11 Ana-maria11 Firma la care am lucrat a constatat ca s-a iesit lipsa la inventar. Inventarul s-a facut la o saptamana dupa ce mi s-a inchis contractul de munca, timp in care ... (vezi toată discuția)