Bună ziua! Cum se procedează pentru a obține certificatul de deces al străbunicului? Străbunica mea nu ar vrea să mi-l dea, așa că mi-aș dori solicitarea unui duplicat.
Din informațiile pe care le cunosc, am nevoie să fac dovada existenței rudeniei. Deci am nevoie de certificatul de naștere al mamei, hotărârea de divorț conform căreia și-a schimbat numele. Din motive personale, doresc să deschid dosarul străbunicului de la CNSAS și cred că pentru asta am nevoie de certificatul de deces al bunicului și al străbunicului.
Bună ziua, in vederea obtinerii unui duplicat al certificatului de deces al strabunicului dumneavoastra, trebuie 1) sa faceti dovada rudeniei sau 2) sa faceti dovada interesului dumneavoastra in eliberarea documentului (situatie in care documentul vi s-ar fi putut elibera, chiar in situatia in care nu ati fi fost rude).
In continuare, astfel cum ati mentionat si dumneavoastra, sunt necesare documente din care sa reiasa relatia de rudenie, precum:
- certificatul dumneavoastra de nastere (unde apare numele mamei dumneavoastra);
- certificatul de nastere al mamei dumneavoastra (unde apare numele bunicilor dumneavoastra);
- certificatul de nastere al bunicului/bunicii dumneavoastra unde este mentionat străbunicul cu privire la care doriți sa obtineri certificatul de deces.
(astfel, faceti dovada ascendentei, de la dumneavoastra si pana la strabunicul cu privire la care doriti obtinerea certificatului de deces)
Totodata, documentele pe care le-am precizat se pot corobora, dupa caz, cu certificatele de casatorie ale ascendentilor dumneavoastra sau cu orice alte documente care sa faca dovada legaturii dintre dumneavoastra si strabunicul dumneavoastra.
Nici o copie xerox nu vă dă străbunica`?
V-ar fi suficient să aveți o copie legalizată la notar.
Că originalul nu se dă la nimeni, ci rămâne în posesia rudei celei mai apropiate aflate în viață.
Va fi destul de complicat ca strănepoată să puteți obține un duplicat.
Înclin să cred că veți fi refuzată de starea civilă, fiindcă deja gradul de rudenie este cam îndepărtat.