Toti proprietarii sunt obligati sa plateasca sumele ce revin pe cota parte indiviza in functie de suprafata utila a apartamentului indiferent ca locueste sau nu in acel apartament.
Ajutati-va citaind si folosind normele de aplicare a legii 230/2007:
Art. 32. (3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.
Scopul constituirii asociatiei de proprietari este administrarea partilor comune ale condominiului (subsol, peretii exteriori, terase, casa scarii, lift, instalatiile de alimentare cu apa si agent termic, instalatiile de scurgere si colectare, etc).
Cheltuielile care se repartizaeza pe cota de proprietate sunt egale pentru apartamente cu suprafete egale chiar daca unul este nelocuit si altul locuit de 3 persoane. Diferenta se face cand celui cu 3 persoane i se repartizeaza si cheltuielile aferente numarului de persoane. Diferente mai sunt si pentru consumurile individuale sau pentru costurile pe beneficiar.
In norme gasiti exact ce cheltuieli se repartizeaza pe cota de proprietate (cheltuelile administrative, salarii, reparatii, etc).
Pe numar de persoane in functie de bloc se pot repartiza de exemplu costurile cu iluminatul comun, gazul necontorizat, ridicarea gunoiului, apa necontorizata, etc.