avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuielile pe cota parte indiviza se platesc si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuielile pe cota parte indiviza se platesc si pentru apartamentele nelocuite?

Sant presedintele unei asociatii nou infiintate in loc Neagra -Sarului jud. Suceava care cuprinde 160 apartamente .Mi-a aparut urmatoarea problema : avem apartamente nelocuite , proprietarii fiind din alte zone (Bucuresti,Cluj,Iasi ...) si mi s-a solicitat de catre respectivii proprietari sa fie scosi de la plata pe cota parte indiviza (salar administrator ...) dar in manualul asociatiei am gasit ca pot fi scoase de la plata doar cheltuielile pe persoana . Proprietarii respectivi motivind ca nu au locuit deloc in aceste apartamente si ca in momentul cumpararii nu locuia nimeni in ele ,bineinteles cumpararea s-a efectuat inaintea infintarii asociatiei .Aceiasi problema si cu cei care au in proprietate 2 , 3 sau mai multe apartamente dar locuiesc in unul singur , celelalte fiind libere neavand chiriasi ?:help:
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 19:47, 1 Iulie 2016
Conform dispozitii in vigoare in cazuri motivate ,pot fi scutite de la plata cheltuielilor de intretinere obligatiile aferente cheltuieli pe persoana.
Indiferent daca apartamentul este sau nu locuit,proprietarul are obligatia achitarii in termen legal c/v costuri aferente parti comune.
Indiferent de motivatia proprietarilor .ca si presedinte de asociatie va revine obligatia respectarii si aplicarii unitare a dispozitiilor in vigoare,indiferent de justificarea invocata conform carora exista sau nu chiriasi.
Legea nu prevede exceptii sau derogari la plata c/v parti comune,conditionat de existenta chiriasilor sau a proprietarilor in apartamente .
Toti proprietarii sunt obligati sa plateasca sumele ce revin pe cota parte indiviza in functie de suprafata utila a apartamentului indiferent ca locueste sau nu in acel apartament.
Ajutati-va citaind si folosind normele de aplicare a legii 230/2007:
Art. 32. (3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Scopul constituirii asociatiei de proprietari este administrarea partilor comune ale condominiului (subsol, peretii exteriori, terase, casa scarii, lift, instalatiile de alimentare cu apa si agent termic, instalatiile de scurgere si colectare, etc).
Cheltuielile care se repartizaeza pe cota de proprietate sunt egale pentru apartamente cu suprafete egale chiar daca unul este nelocuit si altul locuit de 3 persoane. Diferenta se face cand celui cu 3 persoane i se repartizeaza si cheltuielile aferente numarului de persoane. Diferente mai sunt si pentru consumurile individuale sau pentru costurile pe beneficiar.
In norme gasiti exact ce cheltuieli se repartizeaza pe cota de proprietate (cheltuelile administrative, salarii, reparatii, etc).
Pe numar de persoane in functie de bloc se pot repartiza de exemplu costurile cu iluminatul comun, gazul necontorizat, ridicarea gunoiului, apa necontorizata, etc.
Buna seara,
Cumva au mai aparut modificari (recente) ale legii 230 din 2007 prin care, totusi, proprietarii care nu locuiesc in acele apartamente sa fie scutiti de la plata cheltuielilor comune?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
aceste plati pe cota parte indiviza seamana cu taxa pe proprietate platita la primarie.
Intrebare: un proprietar care detine o casa si nu locuieste acolo, plateste taxele locale?
Raspunsul este: DA

Pai cam asa ceva este si la bloc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)
Obligatii locatari bloc gab11 gab11 Buna ziua, As avea urmatoarea intrebare: exista vreo lege care sa reglementeze obligatiile locatarilor unui bloc? Suntem in urmatoarea situatie: am ... (vezi toată discuția)
Unii administratori fac legea cum vor. Ale97 Ale97 Avem un apartament intrun bloc cu 4 etaje.Urmeaza ca apartamentul sa nu mai fie locut pentru o perioada mai lunga de timp .La intretinere ni sa spus ca va fi ... (vezi toată discuția)