avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua! Vă rog să îmi spuneți dacă nu semnez ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua! Vă rog să îmi spuneți dacă nu semnez acel contract ...

Bună ziua! Vă rog să îmi spuneți dacă nu semnez acel contract educational este legal sa primesc amendă? Cum pot justifica această problemă pentru a nu semna? Ce pot spune în acest caz… am fost prezentă la toate ședințele dar se poate întâmpla să nu mă pot învoi de la serviciu… este legal să mi dea amendă? Este legal sa mi priveze copilul la dreptul de a învăța??? Va rog sa îmi raspundeti pt a ști ce voi spune în ședința! Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: George641 , utilizator 20:55, 15 Octombrie 2024
Buna ziua

Conform Regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar
Articolul 172
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:
a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;

Copilul nu e privat de dreptul de a invata si nu i se va interzice accesul in scoala daca dvs. nu veti semna acel contract.

Contractul se semneaza o singura data si este valabil pt toata perioada de timo cat copilul este elevul acelei institutii. E imposibil sa nu va gasiti timp sa mergeti sa il semnati.

Nu primiti amenda daca nu reusiti sa participati la toate sedintele.

Amenda e prevazuta numai pentru cazul in care refuzati sa semnati acest document.

Mai departe discutia e mai complicata. Unii sustin ca un astfel de contract incalca anumite legi si drepturi, altii ca nu.
Nu imi este clar care este problema. NU trebuie sa va deplasati undeva sa semnati contractul, il semnati acasa, il dati copilului.
Acesta nu ar trebui privat de educatie daca nu il semnati, insa puteti fi amendata cf. legii 198/2023.

Vi se pare amenda legală?
Nu-i problema o plătim , oricum a doua oară nu te poate amenda
Liliana Gradinaru a scris:

Nu imi este clar care este problema. NU trebuie sa va deplasati undeva sa semnati contractul, il semnati acasa, il dati copilului.
Acesta nu ar trebui privat de educatie daca nu il semnati, insa puteti fi amendata cf. legii 198/2023.

Cerem ajutorul avocaților iar dânșii ne spun ca nu înțeleg care este problema… domnilor noi întrebam pt a fi ajutați !!! În speță acest contract educational dacă este legal!! Daca este legala amenda!!! Aveți copii? Dvs cum procedați??? E atât de greu să ne spuneți adevărul??? Asta este țara în care trăim… nici legea nu mai este LEGE !!!
Buna ziua

Da, este legal. Prin legal intelegem ceva care există sau se face în temeiul unei legi, care este prevăzut de o lege, care este conform cu legea.

Conform regulamentului-cardu de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar publicat in Monitorul Oficial nr. 795 bis din 12 august 2024:
Articolul 172
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:
a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;
(3) Aplicarea sancțiunilor se realizează în conformitate cu prevederile art. 148, alin. (2)-(4) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Atat timp cat un anumit lucru este prevazut intr-o lege este legal.

Eu am copii si am semnat.

Personal nu inteleg refuzul dvs de a semna acel document. Nu va obliga la nimic in plus fata de ceea ce sunteti deja obligata prin alte legi. Acel "contract" doar grupeaza intr-un singur loc drepturile si obligatiile pe care le aveati deja ca parte a unor legi/norme existente.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog dați- mi o îndrumare în legătură cu contractul ... Kiss Kinga Kiss Kinga Buna ziua, Va rog dați- mi o îndrumare în legătură cu Contractul educațional, am mai multe nelămuriri. Dna dirignta, cât și directoarea sunt iritate ... (vezi toată discuția)
Buna. nu vreau să semnez noul contract educațional ca parinte, ... daisy_florin daisy_florin Buna. Nu vreau să semnez noul contract educațional ca parinte, mai ales ca te obliga, daca nu, primesti amenda. Are si multe articole dubioase, poate ati ... (vezi toată discuția)