Precizare inainte: Sunt angajat cu CIM din 2013 pe salariu minim la jumate de norma.
Cautam altceva pe net si am gasit doua lucruri interesante:
- art. 164 alin 21 din CM care zice ca de la 1 ian. 2022 salariul minim pe economie poate fi aplicat doar timp de 2 ani, dupa care el ar trebui sa creasca obligatoriu.
La mine nu s-a intamplat. Ce fac in aceasta situatie? Era angajatorul obligat sa ma informeze, era obligat la o renegociere? Poate angajatorul sa ma concedieze (din moment ce voi pune pe masa problema, stiind acuma de ea) motivand ca nu are bani pt. un salariu mai mare?
Imi vine acuma in minte ca prin 2022 seful meu mi-a spus ca "Ti-am marit salariul si nici n-ai observat." (Pe un ton care implica ca pt. asta trebuia cel putin sa-i pup mana.) Imi era intr-adevar greu sa observ, pt. ca erau 10 lei in plus. Desigur n-a avut loc vreo renegociere. Odata cu marirea salariului minim in 2023 salarizarea mi-a revenit iar la cel minim. Intrebarea implicata aici: Este legala marirea pe timp scurt (pt. a fi conform cu articolul mentionat) si revenirea la salariul minim ulterior?
- deducerea personala.
Inteleg ca trebuie s-o cer eu. Corect? Daca da, este valabila retroactiv (si de cand exista posibilitatea?) sau doar din momentul din care depun cererea si datele necesare?
Trebuia angajatorul sa ma informeze? Trebuia sa imi ceara actele necesare (cate persoane am in ingrijire, etc.)? Trebuia sa aplice deducerea in mod automat de la intrarea in vigoare a legii? (Imi este necunoscut de cand exista legea.) Pe scurt este o procedura pe care o demareaza angajatul sau angajatorul? Stiu ca este un drept, dar nu si procedura stabilita pt. a il dobandi de facto.
1.161,58 am primit pe iulie si 1.046,15 pe august. (Nu inteleg nici de ce difera, n-am avut zile lipsa.)
Am doar un singur loc de munca, deci acolo e si functia de baza. CIM cu 4 ore/zi.
Este problema la salariul brut ..in august este mai mic..verifcati ce salariul brut aveti, ce venit a declarat in D112..luati adeverinta de stagiu de la casa de pensii.