avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare act donație vânzare mascată
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare act donație vânzare mascată

Suntem 3 coproprietari, iar unul din ei și-a donat partea unui străin. El și-a donat partea din cauză că tatăl său a scris la un moment, acum 21 de ani o declarație de mână prin care a vândut întreg terenul, fără să fi avut dreptul, acestui străin. Cel mai sigur a existat și o presiune din partea acestuia. Am copie după acea declarație, pot ataca actul de donație ca fiind o vânzare mascată?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:25, 18 Septembrie 2024
Buna ziua

Bineinteles ca il puteti ataca, insa trebuie sa puteti si dovedi ca a fost de fapt o vanzare si in cele din urma cu ce va ajuta?

Oricare dintre coproprietari poate sa dispuna cum vrea de cota sa parte. Cu ce v-ar avantaja daca in loc sa o fi donat ar fi vandut-o?

Daca stiti ca cel care a semnat acel act a fost pacalit sau constrans in vreun fel sa semneze acea donatie atunci puteti sa invocati viciul de consimtamant.
Bună,

Păi acea cotă trebuia să-mi revină mie, fiind și rudă, mi-a promis verbal mie acea parte. Eu m-am ocupat de documentație, mi-a făcut chiar și împuternicire notariala, am achitat toate taxele și onorariile, chitantele originale sunt la mine, am si copie dupa declaratia (in aceasta nu scrie nimic clar decat ca a primit o suma de bani pentru o suprafata de teren care nu coincide cu terenul in discutie si nici nr topo) prin care tatal coproprietarului a declarat ca a primit bani de la acest strain și în ziua de prezentare la notar aflu că acel om a contactat coproprietarul ( a aflat cel mai probabil de la functionarul de la primarie cand am scos certificatul fiscal) si ca are la notar programat inaintea mea sa semneze pentru acea cota. Nu am dorit sa fac scandal, coproprietarul fiind si foarte in varsta.
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2024
marysimo, utilizator
Nu va ajuta sa atacați actul pe acest motiv ca nici nu a vandut-o pt ca nu el q primit bani, ci tatal lui.
Buna ziua

Deci
1. dvs nu aveti nici un drept la acel teren
2. proprietarul v-a promis verbal ca vi-l da dvs, insa s-a razgandit si a facut donatie altei persoane din diverse motive.

In cazul asta aveti fix zero sanse.
Viciu de consimțământ.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Deci
1. dvs nu aveti nici un drept la acel teren
2. proprietarul v-a promis verbal ca vi-l da dvs, insa s-a razgandit si a facut donatie altei persoane din diverse motive.

In cazul asta aveti fix zero sanse.

Alte discuții în legătură

Atingere rezerva succesorala andradacristina andradacristina Buna ziua, Va rog sa ma indrumati si pe mine intr-o problema zic eu delicata. Tatal meu a decedat anul acesta in august. Anul trecut a vandut un teren (unic ... (vezi toată discuția)
Atacare donatie ili47 ili47 Buna . am dat ca donatie fratelui meu teren arabil anul trecut ,( pe care el a vandut pe baza de Titlu de Proprietate ,dar ulterior intabularea s-a facut si ... (vezi toată discuția)
Fiica din prima casatorie dezmostenita de tatal sau in favoarea prietenei de familie anla2 anla2 Tatal [b]A[/b] a avut o fiica [b]B[/b] din prima casatorie, pe care nu si-a dorit-o dar a recunoscut-o. Timp de 20 de ani a venit (chemat de ea sa o vada ) ... (vezi toată discuția)