avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Puncte de stabilitate pentru pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Puncte de stabilitate pentru pensie anticipata partiala

Buna ziua,
In anul 2021 am depus dosarul pentru pensie anticipata partiala.
Pensia calculata a fost foarte mica, nu m-am incadrat in termenul legal pentru a anula cererea, asa ca am ramas cu decizia primita de la CNPP de la acea data.

Nu am depus decizia de pensionare la angajator (firma privata) si am continuat sa lucrez.

In prezent sunt salariata la o firma privata, iar la data de 02.01.2025 voi implini varsta standard de pensionare.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea:

- La data implinirii varstei standard, trebuie sa depun la Casa de Pensii cerere de trecere de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta?
- Mentionez din nou ca pensia anticipata partiala nu a fost data in plata. In acest caz, imi puteti spune, va rog, daca pot beneficia de puncte de stabilitate pentru perioada lucrata de la data deciziei pensiei partiale (din 2021) si data implinirii varstei standard de pensionare (02.01.2025)?

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:51, 17 Septembrie 2024
Nu veți beneficia de puncte de stabilitate pentru acea perioadă.Acea perioadă va intra doar in calculul pensiei de limită de vârstă.
Multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune, va rog, in temeiul carui articol nu pot beneficia de punctele de stabilitate.

In Legea 360/2023, Art. 85, alin. (6) se stipuleaza:
(6) Prevederile alin. (3) - (5) nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Iar in Normele de aplicare a Legii 360/2023, Articolul 54, Alin (3) scrie ca:
(3) Numărul de puncte de stabilitate nu se acordă pentru perioadele de stagiu de cotizare contributiv în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Insa eu nu am cumulat pensia cu salariul. Decizia de pensie anticipata din 2021 nu a fost pusa in aplicare, pensia nu a fost data in plata. Cum trebuie sa interpretez articolele de lege de mai sus?
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2024
koronna, utilizator
La trecerea la limită de vârstă veți primi puncte de stabilitate pentru stagiul realizat fără punerea în plată a pensiei anticipate parțiale.Em m-am referit la prima recalculare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipat partiala transformata in pensie anticipata. johnny_1961 johnny_1961 Buna ziua Am decizia de pensie anticipat partiala din luna mai 2021 ! Am mai lucrat pana in iunie 2022 si atunci am iesit la pensie in baza deciziei de ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor 360/ 2023 johnny_1961 johnny_1961 Legea 360/ 2023 Pensia anticipata partiala! Buna ziua Sunt pensionat anticipat partial din 2021. , stagiul de cotizare pe decizia de pensionare este de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.sunt funcționar public,în februarie 2024 urmează ... Insuratei1 Insuratei1 Bună ziua.Sunt funcționar public,în februarie 2024 urmează să ies la pensie de limită de vârstă.Daca rămân în continuare în activitate,pot ... (vezi toată discuția)