avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am cumpărat de la un dezvoltător o casa. In curte ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am cumpărat de la un dezvoltător o casa. In curte suntem 6 ...

Am cumpărat de la un dezvoltător o casa. In curte suntem 6 locatari. Parte comuna fiind accesul auto. Am făcut contrat individual la primărie ptr gunoi. Întrucât dezvoltatorul a terminat treabă dorește să se retragă complet. Problema a apărut cu apa și canal. Dezvoltatorul având un contor principal, de unde sunt ramificate 6 contoare, ptr fiecare locuință împarte. Încercând să facem fiecare un contract individual, ne-am lovit de o problema. Cei de la spa și canal zic că trebuie să înființăm o asociație că sa ne poată să factureze individual. Așa este? La bloc știu că se citea prin radio individual. Dar factura nu venea individual ci la administrație și ei ne treceau la intretinere cota parte consumata și plată face reprezentantul asociației. Cum e procedura corecta?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:27, 20 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista o procedura standard. Legea 241/2006 , privind serviciul de alimentare si canalizare e relativ ambigua:
Articolul 3
Termenii tehnici utilizați în cuprinsul prezentei legi se definesc după cum urmează :
...........................

i) branșament de apă - partea din rețeaua publică de alimentare cu apă care asigură legătura dintre rețeaua publică de distribuție și rețeaua interioară a unei incinte sau a unei clădiri. Branșamentul deservește un singur utilizator.

Insa mai departe "deschide o portita" spre ambiguitate :

În cazuri bine justificate și atunci când condițiile tehnice nu permit altă soluție se poate admite alimentarea mai multor utilizatori prin același branșament.

Nu veti gasi cam de unde incep acele cazuri justificate., Probabil furnizorul local de apa va considera un caz justificat.O cladire, 6 utilizatori, exista deja masuratori prin care va puteti repariza, intern, consumul. Pentru ca va considera un condominiu, pe care va sugereaza sa-l legiferati, prin infiintarea asociatiei.

Asta, deoarece e mai ieftin sa ai un singur bransament, pentru ca:
"Cheltuielile aferente individualizării consumurilor sunt suportate de coproprietarii condominiului, operatorul având numai obligația montării contorului principal de branșament la nivelul limitei de proprietate;"

Exista o portita, totusi, sa ajungeti la bransamente individuale, dar numai cu avizul operatorului :

Articolul 28
(3) Utilizatorii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare pot fi:
a) operatori economici;
b) instituții publice;
c) utilizatori casnici individuali, persoane fizice;
d) utilizatori casnici colectivi, asociații de proprietari/chiriași cu personalitate juridică.
(4) Branșamentele proprii de apă se execută de către utilizatorii individuali în condițiile legii și ale avizului de branșare emis de operator. Realizarea de branșamente proprii de apă în imobilele de tip condominiu fără avizul operatorului atrage răspunderea contravențională, administrativă sau penală, după caz, atât pentru utilizator, cât și pentru executantul lucrării.

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2024
latka, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul de mai sus este absolut corect!
Parerea mea; mergeti in audienta la conducerea furnizorului prezentand situatia si ce doriti sa obtineti. Totul scris si inregistrat.
Daca raspunsul furnizorului nu va erste de folos, mergeti la organul superior - din cate stiu eu - Consiliul Judetean, eventual ceva pressa, RTV.
Sunt unii furnizori care nu inteleg mare lucru din economia de piata si nu inteleg ca si ei traiesc datorita noua.
Pregati-va de "lupta" - mult succes!
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2024
Adam Grecu, utilizator
Am înțeles. Că de obicei multe lucruri sunt ambigue in legislație.
Am incercat prin calk centre, dar nu am ajuns departe. Ne-am interesat pe la mai multi și părerile sunt împărțite.
O să recurgem la ce ați recomandat. Depunem cerere scrisa și inregistratadi vedem cum decurg lucrurile
In alta ordine de idei - ar fi i soluție daca ar prelua unul dintre noi Contractul? Și mai departe rămâne o chestie interna cu colectarea banilor. Ne înțelegem bine.
Nu vad de ce v-ar refuza, daca o singura persoana ar lua pe persoana fizica acel contract, furnizorul abia asteapta, nu trebuie sa investeasca nimic. Altfel, daca va face 6 bransamente individuale va avea de muncit, de citit 6 contori, etc. Si e in pozitie de forta, el trebuie sa dea un aviz, inainte de a le face, dvs., cei 6 trebuie sa va ocupati de proiectul tehnic, care costa. Altfel, cu acel apometru existent si-a luat de orice grija.
Teoretic, poti sa ai bransament individual si la bloc, ca exemplu urmariti ce se cere la un furnizor arhicunoscut : [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa canal ilfov anulare abuziva contracte johnybravo johnybravo Buna ziua Este posibil ca Apa Canal Ilfov sa anuleze/rezilieze contractul individual de furnizare a apei doar pentru ca asa vrea? In conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am o problemă. rețelele situate pe domeniul public, ... corbumihai77 corbumihai77 Bună ziua. Am o problemă. Rețelele situate pe domeniul public, au vreo restricție/condiționări?? Mă refer la rețeaua de apă interioara care va fi ... (vezi toată discuția)
Consum pausal impus de furnizor la bloc fără apometru general justmematza justmematza Buna seara, Exista urmatoarea situatie: un bloc a avut contract cu un furnizor de apa {altul decat Apa Canal Ilfov). Furnizorul X care era și dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)