As avea nevoie de ajutor în următoarea problema:
- angajatul a fost în concediu medical 20 de zile și 80 de zile in cm îngrijire copil bolnav
- angajatorul eliberează la cererea angajatului o adeverinta cu nr de zile de CM. În adeverință este trecut ca angajatul are 100 de zile de CM.
- firma refuza sa corecteze adeverință, în loc de 100 sa fie doar 20 de zile, pt ca zilele de CM îngrijire copil bolnav nu sunt incluse în nr total de zile CM conform art 34 oug 158/2005.
Cui cer ajutorul in acest caz?
Când am sunat la itm aceștia au zis ca nu e treaba lor ce hârtii fac cei fe la munca.
Procesul e GRATIS daca nu va angajati avocat, deci teoretic nu va costa nimic.
Deci la costuri, doar daca preferati avocat, va poate costa bani multi.
Dar a avea avocat e doar o optiune a justitiabilului.
Dar ca durata imi pare rau sa va spun ca poate dura cel putin 1 an in prima instanta.
Deci cel putin 1 an, ca poate dura si mai mult.
In afara de judecator, nu poate nimeni sa oblige la schimbarea/corectarea sau anularea adeverintei.
E totusi un act emis in original, cu mai multe semnaturi si stampile.
Obligatia de a face nu e gratis ..vedeti OG 80/2013 ... Orice alte acțiuni sau cereri neevaluabile în bani, cu excepția celor scutite de plata taxei judiciare de timbru potrivit legii, se taxează cu 20 lei.
Aveti perfecta dreptate.
Dar nu cred ca-l deranzeaza pe initiatorul topicului sa plateaca la taxe si impozite, o taxa de timbru de doar 20 de lei.
Oricum, i-ar fi cerut instanta la regularizare, si nu ar fi fost suspendat procesul din acest motiv.
In adeverinta pe care o solicitati pentru medic, angajatorul este obligat sa precizeze toate zilele de CM, indiferent de cod-ul acestora.
Trebuie sa regasiti in document totalul zilelor de CM in ultimele 12/24 luni, apoi defalcarea pe coduri de indemnizatie.
Astfel, in exemplul dvs. trebuie sa aveti 100 zile CM si impartirea sa fie cod 09 (ingrijire copil bolnav) = 80 zile si alt cod/alte coduri pentru cele 20 zile in care dvs. ati fost bolnav (probabil cod 01).
Nu se pune problema comisiei/avizului medicului expert deoarece pentru a ajunge acolo este necesar sa se ajunga la un numar de zile/ cod de indemnizatie. De exemplu pentru a avea nevoie de avizul medicului expert trebuie sa depasiti 90 de zile de concediu medical cod 01 in 12 luni.
Plata cm
danut30
daca intr-o luna am efectuat norma aferenta pana pe data de 25 ,si incepand cu data de 26 sunt in concediu medical ,cum voi fi platit ? (vezi toată discuția)