Codul muncii nu cuprinde dispozitii procedurale referitoare la detasare.
Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Din interpretarea acestei definitii data detasarii rezulta ca trebuie sa existe o intelegere prealabila intre cei doi angajatori prin care angajatorul la care salariatul isidesfasoara activitatea consimte ca salariatul sau sa desfasoare activitate pentru celalalt angajator, la solicitarea acestuia.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Asadar, la baza detasarii va sta inscrisul din care rezulta intelegerea dintre cei doi angajatori precum si decizia de detasare intocmita de angajatorul care ildetaseaza pe salariat.
Prin urmare, in baza intelegerii dintre cei doi angajatori, angajatorul care ii detaseaza pe salariati emite decizia prin care suspenda contractul individual de munca pe perioada detasarii. Detasarea se inregistreaza in Revisal cel tarziu in ziua anterioara inceperii detasarii.
Sursa : [ link extern ]
sau
acest link
[ link extern ]