avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună seara! Aș dori să vă rog să mă lămuriți ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună seara! Aș dori să vă rog să mă lămuriți cu niște ...

Bună seara!

Aș dori să vă rog să mă lămuriți cu niște informații referitoare la decizia de recalculare a pensiei. M-am pensionat în anul 2020. Vârsta la data pensionării a fost 63 de ani. Vârsta standard de pensionare în sistemul public de pensii a fost de 60 de ani și 11 luni. Stagiul total de cotizare a fost de 42 de ani, 4 luni și 13 zile. Numărul total de puncte realizate a fost de 59,69745.
Din decizia de recalculare rezultă un stagiu de cotizare contributiv de 38 de ani, 4 luni și 13 zile. Stagiul asimilat(necontributiv) este de 4 ani. Punctele de stabilitate sunt 9,61946. Numărul de puncte realizate este 69,31691.

Vă rog să mă lămuriți din ce este compus stagiul asimilat(am făcut facultatea la zi) și dacă este corect să am o creștere netă a pensiei în plată de doar 73 RON. Intenționez să fac contestație la Casa de Pensii. Este întemeiată contestația mea?

Mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: alexandraSuta , utilizator 00:16, 28 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa ne spunem parerea daca e intemeiata sau nu contestatia , ar trebui sa ne spuneti ce considerati ca ar fi gresit . De altfel , si in contestatie trebuie sa aratati ce nu e in regula , iar Casa de Pensii va analiza daca aveti dreptate sau nu . Stagiul de cotizare conform Legii 263/2010 ( cea care era in vigoare la data pensionarii dvs. ) , cuprinde si anii facultatii absolvite la zi , dar acea perioada NU este contributiva , ca nimeni nu a datorat si nici platit cotizatie la sistemul public de pensii . Punctele de stabilitate par calculate corect , E firesc sa va creasca pensia cu foarte putin , ati pierdut plusul adus de indicele de corectie - in cazul dvs. , punctajul mediu anual fusese suplimentat cu 41% . Suma pierduta a fost acoperita si putin depasita de punctele de stabilitate acordate . Aveti in vedere si faptul ca Legea 360/2023 NU este o lege de marire a pensiilor , ci de schimbare a modului de calcul .
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2024
CHKa, utilizator
Mulțumesc mult pt. răspuns! Scuzați că am răspuns cu întârziere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua daca acum am 3.30297 puncte, la acestea se adauga cele ... miro56ro miro56ro buna ziua daca acum am 3.30297 puncte, la acestea se adauga cele necontributive si cele de stabilitate pentru recalcularea pensiei? multumesc (vezi toată discuția)
Clarificare mod de indexare a pensiei 5752187 5752187 Va rugam clarificari in urmatoarea speta: Varianta 1.Pensionare anticipata partiala conform legii 263/2010 Avem un angajat care are o decizie de ... (vezi toată discuția)
Am primit decizia de pensionare pe l 263. in viitoarea decizie ... daniel cucu daniel cucu Am primit Decizia de pensionare pe L 263. In viitoarea decizie pe L 360 voi primi ceva puncte in plus pentru 4 ani facultate +9 luni armata ? Nu am puncte de ... (vezi toată discuția)