Copil de 10 ani, de la 2 ani in custodie partajata cu program f larg de vizita (2 zile intr-o sapt, 3 zile in urmatoarea, vacante impartite). La 10 ani, deodata (nu chiar deodata ca sigur s-a facut sistematizat o "picurare" de atitudini si pareri spre alienare), copilul spune ca nu mai vrea sa revina la parintele rezident. Parinetele nerezident, cel care acum are copilul la el, afirma ca "nu se impotriveste dorintei copilului". Sunt sanse sa se rezolve? Parintele rezident incearca in fel si chip sa tina legatura cu copilul dar acesta devine tot mai reticent.
Va dati seama ca e greu de distins doar din cateva randuri care sunt cauzele care au dus la aceasta schimbare, poate fi alienare, poate fi comportamentul celuilalt parinte, poate fi pur si simplu maturizarea copilului care vede cu alti ochi atitudinea parintilor, poate fi o manifestare a preadolescentei.
Cert e ca in primul rand as incerca discutia cu celalat parinte pentru a depista cauza schimbarii de comportament, as vorbi la scoala cu cadrele didactice, as incerca sa vad ce e schimbat in conditiile de mediu, l as lasa sa mai stea acolo o perioada si as pastra programul de vizita astfel incat sa am acces la copil si sa pot discuta cu acesta etc.
Nu m as grabi direct cu actiuni in instanta care vor indeparta cu siguranta copilul.
Copilul, la inceput a spus ca ramane ca ii este dor (desi programul functioneaza de 8 ani), tatal: "nu ma opun vointei copilului". Incet incet copilul vorbeste pe un limbaj ce nu pare deloc din zona varstei sale "doar tu ai decis programul acesta, tu si instanta" "nu te-ai gandit niciodata ca trebuie sa stau mai mult cu tata" .....
Eu sunt de acord ca varsta isi poate spune cuvantul dar sustinerea relatiei cu ambii parinti nu e normal sa fie facuta si de catre parintele nerezident? Eu am fost mereu fair si am explicat cum un copil are nevoie de ambii parinti....ce anume poate justifica schimbarea de atitudine decat o viziune distorsionata facilitata sistematic de catre celalalt parinte? Dar in Romania alienarile sunt "rezervate" parintilor rezidenti si cazul meu cel mai probabil nu are precedent sau credibilitate. Am avocat, da. Procedurile dureaza f mult. Intre timp copilul e reticent la a avea contact. Am auzit si ca "tu doar vrei sa ma iei" - in contextul in care eu sustineam doar ca ne vedem normal, merge apoi inapoi in program de vizita. Tatal, pe langa, sustinea de-asemenea ca el nu a fost de acord cu hot judecatoreasca. Nu a cerut niciodata schimbare de program - mediere sau judecatorie. Un copil de 10 ani intelege daca i se explica ce e bine pentru el...dar aici ar trebui sa ambii parinti sa sustina relatiile copilului cu ambii.....