avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Desfiintare institutie inainte de nastere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Desfiintare institutie inainte de nastere

Buna ziua,
Institutia publica in care lucrez urmeaza a fi desfiintata la 1 ianuarie 2025, in conformitate cu Legea 296/2023. Mentionez ca sunt angajata pe nedeterminat din 2018 (cu intrerupere iunie 2022-ianuarie 2024, aflandu-ma in concediu de crestere copil). In momentul de fata sunt insarcinata si in decembrie ar urma sa intru in concediu medical (prenatal).
As dori sa stiu daca in situatia data, dupa ce voi termina concediul medical (postnatal) si cel de crestere copil, pot beneficia de ajutor de somaj.
De asemenea, ar mai fi niste probleme de discutat si nu stiu daca as avea castig de cauza intr-un eventual proces:
In august 2024 (deci la 7 luni de la intoarcerea din CCC si beneficiind de stimulent de insertie) postul meu a fost modificat din post de conducere in post de executie (pentru ca raportul dintre posturile de conducere si cele de executie era prea mare). Insa nu era singurul post de conducere care se putea desfiinta (dat fiind ca in institutie exista un post de director adjunct - la 38 de angajati - ocupat prin numire). Mentionez de asemenea ca institutia se afla in subordinea primariei.
In institutie nu exista sindicat sau contract colectiv de munca. Putem beneficia de salarii compensatorii?
Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2024
ioana_nasta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 20 Septembrie 2024
Art. 67 c.mun.
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Obligatia de plata a salariilor compensatorii trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate, In acest caz, angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii - retrogradare nedisciplinara BMLE BMLE Buna ziua! Am o situatie. Lucrez intr-o multinationala unde sunt manager, s-a dat decizie de \"sus\" ca suntem prea multi manageri si multi dintre noi vor fi ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu crestere copil bontzi bontzi buna ziua! va rog sa ma ajutati cu o lamurire... O asistenta a unui cabinet medical termina acum concediul de crestere a copilulul. Inca dinainte de a intra ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare colectiva irinalucaci irinalucaci Buna. Va rog sa imi spuneti daca eu ma incadrez la disponibilizare colectiva daca in momentul cand s-au facut disponibilizarile (inclusiv postul meu), eu am ... (vezi toată discuția)