avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara! Recent am condus din Norvegia autoturism ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara! Recent am condus din Norvegia autoturism proprietate ...

Buna seara!
Recent am condus din Norvegia autoturism proprietate personala. M-am interesat in Norvegia in legatura cu ce documente si proceduri sunt necesare pentru exportul autoturismului si inmatricularea acestuia in Romania. Mi-au eliberat la vama din Norvegia un document de tranzit si au evaluat masina la un pret cu 7000 koroane norvegiene mai putin decat platisem pentru masina cu 1 an in urma argumentand ca se depreciaza cu aproximativ 7000 koroane in fiecare an (aici spunandu-mi-se ca nu aveau voie sa faca asa ceva) si au intrebat prin ce vama urmeaza sa intru in Romania, negasind acea vama in lista lor, au facut documentul pe o vama din Bucuresti, desi eu am domiciliul in Suceava. Intreband daca trebuie sa merg la vama de acolo pentru formalitati au specificat ca pot merge la orice vama doresc, afland aici ca nu e deloc asa. (Din start au fost mai multe gafe pe documentul de tranzit obtinut la vama din Norvegia).
Am avut si termen limita de prezentare la vama de 8 zile. Calatoria cu masina a durat 5 zile si din ignoranta am crezut ca acel termen limita dispare odata ce ma prezint cu masina la vama din intrare in Romania. Am ajuns la vama din localitate si am inceput formalitatile de tranzit dupa aproximativ o saptamana si ceva de la expirarea temenului de prezentare in vama, pentru care am primit amenda contraventionala de 3000 lei (si neaparat in numerar ca nu au POS).
Din PV reies urmatoarele (incalcandu-se dispozitiile art 3 si art 4 din anexa la OPANAF nr. 1893/2016 privind Normele tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit unional/comun coroborate cu dispozitiile art 226 din Regulamentul (UE) nr 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii.
Fapta constatata reprezinta contraventie conform art 652 lit m) din anexa la H.G. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a codului vamal al Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare si se sanctioneaza cu amenda de la 3000-8000 lei privind regimul juridic al contraventiilor.

Intrebarea mea ar fi: exista vreun temei legal prin care pot face contestatie si daca ar exista vreo sansa pentru anularea amenzii contraventionale? Am intrebat daca exista posibilitatea unui avertisment si mi s-a raspuns ca nicio sansa, ca e vina mea si trebuie sa platesc pentru asta.

Va multumesc pentru timpul acordat si orice sugestie/ajutor.

Cu stima.
Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2024
adrian_adri, utilizator
Cel mai recent răspuns: adrian_adri , utilizator 20:03, 26 Septembrie 2024
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si ajutor. Probabil daca saream cu banul erau mai multe raspunsuri dar dupa ce am platit peste 10000 lei taxe si amenzi am cam ramas fara bani de sarit.. Toate bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoturism retinut in vama pentru trafic de tigari ContSters103316 ContSters103316 Am imprumutat un autoturism cu procura si la vama aveam vreo 28 de pachete de tigari fapt pentru care m-a amendat cu 5000 lei si retinerea autoturismului. Va ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto din sua??? ajutor!! ContSters56628 ContSters56628 Am adus recent o masina din SUA si vreau sa o inmatriculez in Romania. Sunt proprietarul ei, sunt cetatean american SI roman, am doniciliul in SUA sirezidenta ... (vezi toată discuția)
Legalitate control vamal dandanaua dandanaua La trecerea frontierei in Romania, unei persoane i se face controlul vamal, i se spune ca exista suspiciuni ca ar avea pachete de tigari ascunse in rotile ... (vezi toată discuția)