avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Legalitate control vamal
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Legalitate control vamal

La trecerea frontierei in Romania, unei persoane i se face controlul vamal, i se spune ca exista suspiciuni ca ar avea pachete de tigari ascunse in rotile autoturismului, dupa care, vamesul si mascatii politiei de frontiera o ia cu masina cu tot, o duc intr-un service oarecare din prima localitate dupa punctul vamal, iar aici se desfac rotile masinii si se scot din ele, intr-adevar, niste pachete de tigari.Pachetele de tigari, fara a fi numarate se urca in duba mascatilor, persoana si vamesul urca in masina ei, se duc toti la vama, persoana ramane circa 15 minute afara, dupa care este chemata inauntru si i se intocmeste de vames p.v.de contraventie in care se specifica faptul ca la controlul vamal s-au gasit 700 pachete tigari in cele 4 roti.Tigarile nu sunt numarate nici aici in prezenta lui, a contraveninetului, spunandu-i.se ca s-au numarat inainte, dar acestuia i se dicteaza sa scrie ca s-au numarat in porezenta lui.Dupa asta, contraveninetul este luat si dus toto in vama la politia de frontiera, unde i se ia declaratie si se intocmesc acte premergatoare pentru infractiune. Intrebarile care se pun: 1. Avea voie vamesul sa se deplaseze din vama intr-o localitate si sa desfaca masina, practic sa efectueze controlul, intr-un service oarecare? 2. Atata vreme cat pachetele de tigari nu au fost numarate cand au fost scoase din roti, ci abia dupa ce au fost transportate cu duba mascatilor inapoi in vama, exista certitudinea ca, la cele gasite in realitate, nu s-au mai adaugat si altele de catre mascati, astfel ca numarul acestora sa ajute la incriminarea faptei ca infractiune? 3. Procesul-verbal de contraventie intocmit de vames poate fi contestat dupa ce se termina lucrarea penala? Practic, contravenientul, pe de o parte, a fost sanctionat contraventional de vames, dar s-au intocmit si acte pentru tragerea la raspundere penala a acestuia. 4.Daca tigarile s-au scos din roti la service, practic aici a constatat vamesul existenta contraventiei.Are el competenta in afara punctului vamal?
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 16:05, 4 Septembrie 2011
1. da
2. este in avantajul dvs daca in pv verbal semnat de invinuit se specifica EXACT cum s-a facut controlul. daca in pv scrie altceva decit realitatea si a fost semnat de catre invinuit, cautati martori care sa contrazica mentiunile pv altfel nu il veti putea scoate in probatoriu;
3.sigur este un pv contraventional si nu este unul de constatare care sta la baza sesizarii penale? reanalizati actele deoarece nu cred ca ptr contrabanda a fost emis un pv de contraventie, fapta fiind infractiune.
4.nu are nici o legatura deoarece controlul a inceput la vama. modalitatea tehnica de descoperire a tigarilor nu are nici legatura cu competenta sa. normal ca nu era sa demonteze masina linga toneta si fara instrumentele tehnice necesare. ar fi stricat masina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal pentru confiscare autoturism dandanaua dandanaua Imediat dupa ce s-a efectuat controlul vamal, la bariera de la iesirea din spatiul vamal, l-au controlat mascatii, i-au desfacut capitonajul masinii, i-au ... (vezi toată discuția)
Abuz vamal okrda okrda am luat la ocazie pe o femeie sa treaca vama si la control vamal au gasit tigari in bagajul ei care era pe banca de verificare nu la mine in masina si atunci ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda vama vasilicaciortan vasilicaciortan Buna ziua, Eu impreuna cu parintii mei am trecut pe la punctul de frontiera Portile de Fier 1 avand in posesia noastra in total 18 pachete de tigari din ... (vezi toată discuția)