avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Controlat de politie la metrou...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Controlat de politie la metrou...

Salutare! În cursul zilei de azi am fost oprit la stația de metrou Piata Unirii de către 2 polițiști pentru a fi legitimat. Nu mi s-au prezentat, iar la momentul întrebării, "de ce faceți asta", mi-au raspuns ca "luam semnalmentele pentru a fi în baza de date". Totodată doareau sa știe unde muncesc, unde merg...

E ok asa ceva? Sau de unde pot cere un punct de vedere legat de "legitimarea" mea?
Cel mai recent răspuns: marianliviuh , utilizator 18:59, 26 Septembrie 2024
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceți o sesizare la Poliția Capitalei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

anatiti a scris:

Acum pustii astia din politie nu stiu toti sa se comporte iar inainte, daca nu stiti se prezentau inainte de a te legitima. Cel putin asa sa intamplat cu mine.

Poate nu stiti dvs. cum te batea militia pe vremea lui Ceausescu si chiar dupa 90, doar pt ca aveai parul lung sau erai imbracat mai rock sau punk.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform legii 61/1991 au dreptul să vă legitimeze polițiștii și jandarmii. De-asemenea la solicitarea lor sunteți obligat să vă legitimați adică să le prezentați un buletin sau pașaport iar dacă nu le aveți să le prezentați datele dumneavoastră de identitate și anume, numele cu prenumele, data nașterii și numele părinților. Nu sunteți obligat sa cunoașteți CNP-ul dar pt rapiditatea verificării îl puteți spune dacă îl știți. Deasemenea nu sunteți obligat sa aveti un act de identitate la dumneavoastră decât dacă sunteți la volan sau treceți granița. Dacă refuzați să vă legitimați veți fi amendat ulterior identificării și puteți fi condus la poliție și chiar reținut până la 24 de ore în vederea stabilirii identității.
Polițiștii în uniformă trebuie să își decline calitatea și să se prezinte cu grad nume și prenume. Cei în civil deasemenea dar trebuie sa va prezinte suplimentar și legitimația. Nu trebuie să vă prezinte motivul legitimării dar dacă îi întrebați sunt acoperiți de lege și vă pot motiva foarte ușor că semănați cu o persoană dată în urmărire, aveți comportament suspect, oră târzie, bagaj voluminos etc
Puțin probabil să nu se fi legitimat. Ei fac asta zilnic și oricât de începători ar fi e elementar. Poate din cauza stresului nu ați reținut că s-au prezentat. Nu ne-ati spus dacă erau în civil sau uniformă, pt că dacă erau în uniformă nu v-au arătat legitimațiile și poate la asta vă referiți când spuneți că nu s-au legitimat, dar cum am explicat mai devreme nu erau obligați fiind în uniformă să vă mai arate și legitimațiile.
În ce privește o plângere referitor la comportamentul lor o puteți face la superiorii lor dar trebuie sa aveti și dovezi in acest sens. Dacă erau la metrou vă duceți la secția de poliție de la metrou și reclamați acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitimarea la domiciliu de catre politie pongonel pongonel Au sunat la interfon 2 politisti pe care din prima i-am intrebat care este motivul contactului. Nu au dorit sa precizeze insistau ca sunt politisti . La usa ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca faci misto de politie? Cires Cires Buna ziua! Astazi eram in fata liceului unde invat, unde in fiecare seara este prezenta politia locala pentru asigurarea ordinii publice..Cum spuneam, eram in ... (vezi toată discuția)
E legal sa legitimezi agentul de circulatie? hd76avr hd76avr De regula, agentul se prezinta dar nu se legitimeaza.Actul de identitate se arata doar organelor de politie.Eu de ce l-as crede pe cuvant ca este agent?Prin ... (vezi toată discuția)