Bună ziua, ca parte vătămată, în urma unei plângeri penale am primit răspuns de la procuror. Nu am fost mulțumit de răspuns și am formulat plângere împotriva rezoluției procurorului la prim procuror.
Acesta nu a răspuns la plângerea mea și am depus în instanta plângere după ce au trecut cele 20 de zile în care trebuia sa primesc răspunsul.
Acum există un termen la judecătorie.
In ziua când am primit citația am primit și răspunsul de la Prim-procuror, a respins cererea mea și sunt obligat sa plătesc o suma drept cheltuieli judiciare și sa trimit "de îndată" chitanță sa se închidă dosarul.
Va rog sa ma ajutați cu un sfat, cum trebuie sa procedez.
Pot depune plângere și împotriva rezoluție Prim-procurorului?
Dacă depun plângere se face un dosar separat sau se atașează dosarului existent?
Dacă plătesc cheltuielile judiciare și trimit chitanță cum este specificat se închide dosarul la instanta?
Pe rezoluție apare o data ca a fost emisa în termen dar eu nu am primit un răspuns în termen.
Comunicarea apare cu data de o zi în urma fata de când a fost data rezoluția și răspunsul a venit după 14 zile prin posta, iar citația de la judecătorie în 3 zile ținând cont ca sunt in acelasi oraș ambele.
Trebuie sa fiu prezent la termenul de judecata sau se poate judeca în lipsa?
La primul termen participa toate părțile sau doar eu( fiind petentul)?
La dosarele penale se poate obține acces la dosarul electronic de la judecătorie cum se obține la dosarele civile?
Mulțumesc anticipat pentru orice raspuns.
Inteleg din speta dumneavoastra ca ati facut initial plangere impotriva ordonantei de neurmarire/netrimitere in judecata, care a fost respinsa iar ulterior, dupa expirarea termenului de 20 zile ati facut plangere la judecatorul de camera preliminara care a dispus termen de solutionare. A fost cu siguranta o eroare privnd comunicarea actelor, dar ceea ce va interesa pe dumneavoastra:
1. Solutionarea plangerii la judecatorul de camera preliminara se face cu citarea petentului, intimati, incunostintare procuror de caz; Neprezentarea persoanelor citate nu impiedica solutionarea plangerii. Sfatul meu este sa depuneti totusi niste note scrise sau sa mergeti la termen (eventual asistat de un avocat), banuiesc ca aveti cu adevarat interes in admiterea acestei plangeri.
2. Aveti posibilitatea consultarii dosarului potriv. disp. art. 94 alin. (8), prin formularerea unei cereri in acest sens la procurorul de caz, deocamdata dosarul nu este inscris in registrele instantelor judecatoresti.
3. Cu privire la acele cheltuieli de judecata, puteti ridica aceasta problema la judecatorul de camera preliminara si solicita respingerea acestora fata de imprejurarile descrise cu depunerea dovezilor in acest sens.
Sa inteleg ca dacă depun acele note scrise nu este necesar sa mai fac o noua plângere împotriva rezoluție prim procurorului?
Ma voi prezenta și la instanta la termenul stabilit.
Dacă nu achit acele cheltuieli judiciare pana la primul termen se poate întâmpla ceva?
Pot sa achit dar nu as vrea sa se închidă dosarul în instanta pe baza ca am plătit acele cheltuieli și sa se considere ca am fost de acord cu decizia prim procurorului.