avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... buna ziua , conform noilor reglementari si cei in grad ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

buna ziua , conform noilor reglementari si cei in grad de invaliditate ...

buna ziua , conform noilor reglementari si cei in grad de invaliditate gr/ll pot desfasura o activitate , fie de 4 ore , daca trec de la grad lll la grad ll as avea vre-un benefiu material ? stiu ca este o diferenta de procente parca -de la 30% la 35 sau40%?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:24, 26 Septembrie 2024
Pentru stagiul potențial aferent gradului II se acordă 0,20 puncte,iar pentru gradul III 0,10 puncte.
ok . multumesc , concluzia ? ma sfatuiti sa ma reorientez spre grad ll ? doctorul mi-a spus ca pot sa fiu incadrat in grad ll dar nu mai aveam drept de munca , asa ca am renuntat si am stat in gr.lll
Nu puteți lucra la gradul 2 de invaliditate, pentru că aveți capacitatea de muncă pierdută total, sau în cea mai mare parte.

În raport cu gradul de diminuare a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

a) de gradul I, caracterizată de deficienţa funcţională gravă, capacitate de autoservire pierdută;

b) de gradul II, caracterizată de deficienţa funcţională accentuată şi capacitate de autoservire păstrată parţial;

c) de gradul III, caracterizată de deficienţa funcţională medie şi capacitatea de autoservire păstrată.

SURSA: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2024
Dapix, utilizator
gresit. conform noii legi 360/2023 toti pensionarii de invaliditate indiferent de grad pot desfasura activitati
Trebuie sa fim atenți la expresia din lege, care spune așa: "UNELE ACTIVITĂȚI", dar nu avem normele/criteriile care să definească care sunt acele UNELE activități.

Legea 360/2023 redefinește gradele de invaliditate, astfel încât să fie posibilă desfășurarea unor activități profesionale.

„Pentru oricare dintre gradele de invaliditate (...), în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”.

Criteriile și normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, adică ar trebui să apară până pe 30 noiembrie 2024.

SURSA informației: www.avocatnet.ro/articol_660...
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2024
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Srl persoană cu handicap de grad i și pensie Elena28alexa Elena28alexa Bună seara, după ultimele reglementări din 2023, o persoană cu handicap de grad I și cu pensie, poate deține un SRL? (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate grad 2 silviup silviup Conform noii definiri a gradelor de invaliditate din noua Lege a pensiilor, citez: gradul I, caracterizat de deficiența funcțională gravă, capacitate de ... (vezi toată discuția)
Conform noii legi a pensiilor persoanele cu dizabilitate pot cumula pensia cu un salariu? NihilSineLinea NihilSineLinea Bună ziua. Aș dorii să vă prezint o nelămurire ce o am cu privire la noua legea a pensiilor. Eu sunt un simplu cetățean, care ar dorii să își ... (vezi toată discuția)