avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara. Tatal meu doreste sa ne doneze casa mie si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara. Tatal meu doreste sa ne doneze casa mie si fratelui ...

Buna seara. Tatal meu doreste sa ne doneze casa mie si fratelui meu..se poate face la comun sau trebuie impartit imobilul in doua parti?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:24, 27 Septembrie 2024
Buna ziua

Depinde de imobil. In general casele nu se prea pot imparti in natura (fizic).

Tatal dvs va va trece pe amandoi pe actul de donatie, fiecare cu cate o cota parte (jumatate unul, jumatate altul sau in oricare alt mod decide). Veti fi asadar coproprietari, fiecare cu cate o cota-parte indiviza din acea casa.

Tatal insa trebuie sa aiba grija daca mai sunt si alti posibili mostenitori rezervatari (frati de-ai dvs sau sotie). Donatia, mai ales intre parinte si copil poate fi relativ usor atacata ca o incercare de eliminare a unui alt mostenitor. Copiii (si descendentii lor), sotia (la data decesului) si parintii nu pot fi indepartati de la mostenire, chiar impotriva vointei defunctului.
Se poate face la comun.
Tata cum vrea? Dvs cum vreți?
Se poate sa va dea amândurora toată casa, caz în care veți fi coproprietari în indiviziune, în cote egale de 1/2, dar fără ca jumătatea fiecăruia sa poată fi delimitata fizic. În situaţia asta, tot ce tine de imobil hotărâți numai împreună.

Sau, se poate sa dea fiecăruia concret câte o parte din imobil. Dar asta înseamnă că trebuie dezmembrat terenul și apartamentata casa, în 2 loturi, dar fiecare va fi unic proprietar pe partea lui.
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2024
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie alex1333 alex1333 Dintr-o suprafata de 338 mp teren si casa se poate dona 100 mp ? Daca da in ce conditii? Mentionez ca sunt doi proprietari sot si sotie. (vezi toată discuția)
Bunica mi-a donat 1/2 din casă și o suprafață din grădină, dar copiii ei nu sunt de acord cu ce am primit și nu mă lasă să-mi fac casă acolo. cum aș putea să obțin bucata mea de teren? diana2482 diana2482 Am facut contract de donatie cu bunica si am primit jumate din casa si o suprafata de 1260mp de teten din gradina unde mai au si cei 4 copii ai ei teren.Eu as ... (vezi toată discuția)
Impartire imobil si vanzarea partilor tibi12 tibi12 Daca bunicii se hotarasc sa imparta imobilul in 2 parti egale si terenul si casa,iar una din parti sa-mi revina mie prin vanzare-cumparare, iar cealalta unuia ... (vezi toată discuția)