avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire-Succesiune fără partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire-Succesiune fără partaj

Bună ziua! Vin la dvs cu o întrebare, unul din cei 4 mostenitori- nepot( după frate, -frate care a decedat între parinti și divorțat pe când nepotul avea 4-5 ani, acum acesta avand peste 30 de ani.), în urma succesiunii făcute după părinții decedați, solicita cheie de la proprietatea părinților -curte și imobil, în conditiile în care el nu a avut nici un aport la aceste bunuri și nici nu a păstrat vreodată legătura cu bunicii. Menționez ca toți ceilalți frați s au ocupat de întreținere proprietate, îngrijire părinți bolnavi, operați de diverse boli grave. Țin să menționez ca succesiunea a fost făcută recent , însă fără partaj, fiecăruia revenindu- i cota de 1/4 . Suntem obligați sa i dam cheie atata timp cat noi avem fiecare bunuri acolo? Poate obține vreo hotărâre, ceva în acest sens, înainte de partaj? Si care este termenul legal pentru efectuarea partajului? Din cate preconizam acest partaj, cu siguranță va fi hotărât de instanță, pentru că partea adversa nu binevoiește să ne înțelegem omenește, solicitând despăgubiri pentru partea cuvenita, în suma exagerata. Cu mulțumiri pentru eventualele răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 15:00, 27 Septembrie 2024
În fata legii nepotul dvs are aceleași drepturi ca și ceilalți moștenitori, indiferent dacă el sau autorul lui s a ocupat de imobil,îngrijirea părinților etc.Situatia e discutabila și se va reglementa după ieșirea din indiviziune..Pana atunci discutați cu un av sunt n situații.care pot sa se întâmple..
Buna ziua

Partajul nu este obligatoriu. Este necesar numai cand cel putin una dintra parti vrea sa iasa din indiviziune. Partajul se poate face la notar (daca partile se inteleg) sau in instanta. La notar se rezolva pe loc, in instanta, mai ales daca una dintra parti face apel, poate dura si cativa ani.

In calitate de coproprietar, legal are aceleasi drepturi si obligatii ca si dvs. Nu ii puteti interzice sau limita accesul la proprietate.

Ideal ar fi sa ajungeti la o intelegere ca sa cumparati si partea lui. Faceti eventual o evaluare a acelui imobil ca sa vedeti care este valoarea lui de piata si oferiti-i partea sa.

Partajul nu e gratis (taxa de timbru e 3%) iar instanta va dispune oricum despagubirea (sulta) la nivelul valorii de piata. Iar daca aceasta varianta nu este acceptata atunci bunurile se vor vinde la licitatie si fiecare isi va primi partea dupa plata tuturor taxelor. Cum imobilele se vand la licitatie sub pretul pietei, varianta asta ar fi cea mai paguboasa pentru toti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! va rog frumos sa ma ajutati cu indrumari. cum procedez ... Monica R Monica R Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu indrumari. Cum procedez pentru a deveni unic proprietar al imobilului si terenului aferent, mostenire dupa parinti, ... (vezi toată discuția)
Succesiuni, mosteniri petrisor64 petrisor64 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea speta: trei frati au mostenit un imobil in urma decesului parintilor, s-a facut succesiunea ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici ma_ri_a ma_ri_a Buna seara, se poate rezolva o problema de succesiune dupa bunici pe cale notariala ? Sunt 5 urmasi de drept. Unii au murit si vin nepotii lor la mostenirea ... (vezi toată discuția)