Parintii mei au o casa impreuna si un teren de 2500mp. Titlul de proprietate este pe numele tatalui meu care a decedat in anul 2000, iar parintii au fost casatoriti din anul 1962. Suntem 4 surori, titlul este pe numele tatalui meu,iar mama are 80 ani. Surorile mele nu vor sa facem dezbaterea succesorala, nici la notar nimic. Mama mea doreste sa faca testament pe partea care i se cuvine la una dintre surori sau la un nepot. Daca face un testament la notar poate fi contestat ulterior de vreuna dintre surorile mele? Sau care ar fi procedura prin care mama isi poate lasa partea de mostenire, si cat i se cuvine fiecaruia dintre noi?
Daca titlul de proprietate e numai pe numele tatalui dvs, atuncci presupunem ca acea casa este 100% a lui.
Daca asta stau lucrurile, la decesul sau:
- mama dvs a mostenit 25% (4/16 din casa)
- fiecare dintre cele 4 surori a mostenit 3/16 din casa
Deci, daca faceti succesiunea azi, mama dvs va avea 4/16 din casa si fiecare fata 3/16 din casa.
Testamentul poate fi atacat. De asemenea, avand copii, mama dvs nu poate sa cedeze intreaga ei parte pentru ca (,) copiii sunt mostenitori rezervatari.
Prin urmare, daca mama dvs face testament si lasa tot ce este permis altei persoane, dupa moartea ei:
- fiecare sora va avea 3/16 + 1/32 adica 7/32 din casa
- persoana careia mama ii lasa prin testament va avea 4/32 din casa.
Daca mama alege sa lase partea ei uneia dintre surori:
- 3 surori vor avea fiecare 7/32 din casa
- 1 sora va avea 11/32 din casa
Daca mama alege sa lase parte ei altei persoane:
- 4 surori vor avea fiecare 7/32 din casa
- acea persoana va avea 4/32 din casa
Daca e sa fim pedanti, discutia e mai complicata pentru ca mama ar putea lasa intreaga sa parte din casa daca mostenitorilor rezervatari (copiilor) le poate lasa partea cuvenita (minim 1/2 din cat li s-ar fi cuvenit) in alta modalitate (conturi in banca, alt imobil etc....)
Părinții mei fiind căsătoriți, nu s-ar presupune ca tata are jumătate și mama jumătate? Iar la decesul tatălui meu( în 2000), mama rămâne cu jumătate din casă și jumătate din teren?
Este adevărat pe ca titlul de proprietate este scris numele tatălui meu.
Mă gândeam ca mama moștenește 50% din casă și din teren, și partea ei o poate aloca uneia dintre fete.
Daca pe titlul de proprietate apare o singura persoana atunci, pana la proba contrara, bunul este numai al acelei persoane. Poate tatal dvs a dobandit casa inainte de casatorie. Chiar si in timpul casatoriei, un bun mostenit sau primit prin donatie de unul dintre soti nu este bun comun.
In functie de situatia specifica, mama dvs ar putea avea un drept de creanta. De exemplu o casa cumparata prin credit de unul dintre soti inainte de casatorie si o parte din rate platite impreuna in timpul casatoriei. Casa va fi pe numele sotului care a semnat actul de vanzare-cumparare. Insa sotul care nu apare in act are un drept de creanta pentru perioada cat au platit impreuna ratele.
Deci nu, mama dvs nu are jumatate din casa ci numai 25% ca mostenitoare a tatalui dvs. De fapt acum nu are nimic pentru ca nu ati dezbatut succesiunea. Dar cand o veti dezbate, mama dvs va avea 25% daca nu are un drept de creanta.
Mai departe, indiferent de partea mamei dvs, aceasta nu o poate lasa in intregime prin testament numai uneia dintre surori. Copiii sunt mostenitori rezervatari si nu pot fi indepartati de la mostenire. Prin urmare ei vor primi cel putin jumatate din cat li s-ar fi cuvenit in lipsa libertatilor excesive.
Sfatul meu este sa faceti succesiunea dupa tatal dvs cat mama dvs e inca in viata ca sa stabiliti partea fiecaruia. Dupa ce mama dvs nu va mai fi, intregul proces va fi mai complicat.
Dezbaterea mostenirii
kra
Salutare,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu raspunsurile la urmatoarea situatie:
Mama mea a decedat in anul 2009 in luna mai. Suntem 4 frati (2 baieti si 2 ... (vezi toată discuția)