avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calitate de moștenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calitate de moștenitor

Bună ziua! Mama mea a decedat de curând și nu am bani sa fac succesiunea. Ea avea în proprietate comună cu verii ei niște loturi de casă. Cat a trăit nu a putut vinde pentru că avea handicap grav. Acum odata cu decesul verii ei m.au contactat că vor să vândă. Având în vedere că nu am posibilități materiale să fac acum succesiunea pot merge la notar pentru vânzare în calitate de moștenitor al mamei?
Cel mai recent răspuns: amavrancea , utilizator 22:44, 30 Septembrie 2024
Buna ziua

Nu, nu puteti pentru ca nu sunteti proprietarul acelor terenuri. Deveniti proprietar dupa ce se dezbate succesiunea.

Legal, nici mostenitor nu sunteti astazi. Mostenitor deveniti dupa ce primiti certificatul de mostenitor, adica tot dupa dezbaterea succesiunii.
Vă mulțumesc pentru răspuns. Știam mai demult că notarul putea să emită un certificat de calitate de moștenitor. Mai este valabil?
Buna ziua

Da, succesiunea se face la notar in majoritatea cazurilor. Numai daca exista neintelegeri se ajunge in instanta.

Dupa dezbaterea succesiunii, notarul va emite certificatul de mostenitor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Certificatul de calitate de moștenitor va atesta doar calitatea de moștenitor al mamei.
Ca sa vindeți, nu e suficient sa fiți moștenitor. Trebuie sa fiți proprietar.
Iar proprietar sunteți în baza certificatului de moștenitor (care se eliberează la finalizarea dezbaterii succesiunii).
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2024
raluk0207, utilizator
Vă mulțumesc pentru răspunsul detaliat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie cu "certificat de calitate de mostenitor" fify1 fify1 buna ziua, pot obtine o autorizatie de constructie, extindere casa, pe baza unui certificat de calitate de mostenitor? Deci este vorba de un certificat atestat ... (vezi toată discuția)
Partaj mostenire. buna ziua, eu cu inca doi veri ai mei, am dezbatut succesiunea ... geny70 geny70 Buna ziua, Eu cu inca doi veri ai mei, am dezbatut succesiunea dupa unchiul nostru si am devenit proprietari, in cote egale, a trei loturi de teren. ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara dezbatere? cretu_adrian cretu_adrian Cu 10 ani in urma a decedat mama, care avea ca masa succesorala un certificat de actionar si 1/2 din apartament. Dupa un an am aflat ca tata obtinuse la 3 luni ... (vezi toată discuția)