Schimbarea destinatiei unui apartament trebuie aprobata de vecinii direct afectati. Dar, Comitetul executiv poate sa avizeze negativ schimbarea, chiar daca vecinii directi sunt de acord?
Da, este nevoie atat de acordul proprietarilor direct afectati (vecinii pe plan orizonal si vertical) cat si de acordul comitetului executiv al asociatiei de proprietari.
Comitetul executiv reprezinta interesele tuturor proprietarilor, nu doar ale celor direct afectati.
Articolul 40 din Legea 196/2018
(1) Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.
(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.(3) O copie a convenției prevăzute la alin. (2) se înmânează președintelui asociației de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere.
In art 40 este vorba de "avizul scris al comitetului executiv", ori, un aviz este o forma mai relaxata a unui acord, poate avea numai rol consultativ sau tehnic, de indrumare. Un aviz negativ nu impiedica schimbarea destinatiei, daca sunt indeplinite cerintele din "acordul" proprietarilor direct afectati. Am dreptate?
Din punctul meu de vedere, daca pararea comitetului executiv nu ar fi fost necesara sau relevanta, nu ar mai fi fost ceruta in primul rand.
Din moment ce articolul solicita imperios acest aviz, "se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv" , eu cred ca legiuitorul a considerat ca aviz = aprobare.
La noi, a venit un nou proprietar care a achizitionat o locuinta, la parteul unui bloc si doreste schimbarea destinatiei din locuinta in spatiu pentru birouri (cu intrare separata, modificare de logie).
Proprietarului i-am inmanat formularul de pe pagina R. Comertului sa-l completeze, sa obina acordul de la cei 2 vecini (atat trebuie) si sa-l aduc la sediul nostru pentru a obine acordul com. executiv, dar mi-a atras atentia ca i s-a cerut de la primarie ca acordu vecinilor si al com ex. sa fie atestat notarial, mai mult sa semneze acel acord toti mb. com. ex...
Noi asa ceva nu am mai intalnit pana acum, adica, acordul vecinilor si a presedintelui com. ex, era indeajuns.
Pentru a nu-i crea probleme (amanari) din parte autoritatilor, l-am rugat sa programeze toata "trupa" la un notar s-a faca ce stie cu acel document.
Birocratie curata...
Domnule Grecu
Imi dau si eu cu parerea la acest articol care da dreptul doar celor direct afectati , stanga-dreapta , fata - spate ! pai daca cineva doreste sa faca un cabinet de nu stiu ce , avocat , stomatologic , si toata ziua este un dute -vino , eu care stau , am omis sa spun ca locatia este la etajul 2 , la etajul 1 , parter , nu sunt deranjat ? , am intrebat doar ! si asta pentru ca dvs sunteti sau nu mai sunteti , administrator si stiti cu ce se mananca