avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna seara! Sunt pusă intr o situație în care sunt ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna seara! Sunt pusă intr o situație în care sunt efectiv ...

Buna seara! Sunt pusă intr o situație în care sunt efectiv blocată. Am primit scrisoare medicala de la doctorul ginecolog pe care trebuie sa o trimit la medicina muncii ,unde este înregistrată firma la care lucrez. L am întrebat azi pe patron unde suntem înregistrați sa mă duc cu scrisoarea și mi a zis că nu avem așa ceva. Carnetele de sănătate le trimite la cineva la București , mai exact le făcea la negru.. Eu ce sa fac in situația asta. Unde sa mă duc? Șefu m a trimis la oricare alt cabinet de medicina muncii. Nu trebuie să plătesc daca mă duc? Jegul,mi a zis că dacă mă întreabă cineva sa nu ii zic că le făcea el la București să le zic că acolo avem medicina muncii. Va rog sa mă ajutați!! Prenatalul cum mi l da daca noi nu suntem înregistrați nicăieri.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:41, 7 Octombrie 2024
Nu dvs. trebuie sa mergeti la medicul de medicina muncii. Depuneti scrisoare medicala la angajator, cu nr. de inregistrare/ data si cereti sa va comunice in scris cum s-a rezolvat problema. Scrisoarea medicala trebuie trimisa la medicul specialist de medicina muncii care detine dosarul medical al lucratorului.
Puteti sesiza DJSP in scris, cu nr. de inregistrare/ data despre situatia existenta.
In alta ordine de idei, medicul ginecolog nu emite scrisori care medicul de medicina muncii, ci emite concediu medical daca constata un risc pentru mama si/ sau fat.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Duminică, 6 Octombrie 2024
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Mi a spus angajatorul că nu suntem înregistrați nicăieri, sa mă duc unde vreau la medicina muncii cu scrisoarea. O să îmi de-a daca mă duc la un cabinet oarecare?
Nu am de unde sa stiu cum va proceda angajatorul. Legal, angajatorul face platile pentru examinari medicale confor prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-art. 4. (1) Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.
-art. 6. Angajatorii din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat, sunt obligati sa respecte reglementarile in vigoare privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
-art. 7. Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Daca angajatorul nu respecta legislatia puteti sesiza DJSP si ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Ati uitat sa mentionati motivul pentru care medicul ginecolog v-a dat scrisoare medicala, desi avea obligatie legala sa emita concediu medical daca identifica un risc pentru mama si/ sau fat.
Daca doriti sa comentati, dati clik pe butonul "raspunde" pentru a nu mai aparea integral, un test deja scris.
Un extras din OUG nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, care sper sa va lamureasca.

Articolul 2
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
c) salariata gravidă este femeia care anunţa în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare;
Articolul 5
(1)Pentru toate activităţile care pot prezenta un risc specific de expunere la agenţi, procese sau condiţii de muncă, a căror listă neexhaustivă este prezentată în anexa nr. 1, angajatorul trebuie să evalueze natura, gradul şi durata expunerii salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)-e) în întreprinderea şi/sau unitatea respectivă şi, ulterior, la orice modificare a condiţiilor de muncă, fie direct, fie prin intermediul serviciilor de protecţie şi prevenire prevăzute la art. 8 şi 9 din Legea nr. 319/2006, cu modificările ulterioare, cu scopul de:
a)a evalua orice risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor şi orice efect posibil asupra sarcinii sau alăptării, în sensul art. 2 lit. c)-e);
b)a decide ce măsuri trebuie luate.
(2)Evaluările prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor, împreună cu toate măsurile care trebuie luate referitor la securitatea şi sănătatea în muncă, se consemnează în rapoarte scrise.
Articolul 6
(1)Fără a aduce atingere art. 16 şi 17 din Legea nr. 319/2006, cu modificările ulterioare, angajatorii sunt obligaţi ca, în termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii rapoartelor scrise prevăzute la art. 5 alin. (2), să înmâneze o copie a acestora reprezentanţilor salariaţilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor.
(2)Angajatorii vor informa în scris salariatele asupra rezultatelor evaluării privind riscurile la care pot fi expuse la locurile lor de muncă, a măsurilor care trebuie luate referitor la securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanţă de urgenţă.
Articolul 7
(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariata că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
(2)De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Pe scurt informati angajatorul in scris asupra stării de graviditate şi anexati un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul ginecolog. Dupa aceea e treaba angajatorului sa informeze medicul de medicina muncii si ITM-ul., sa efectueze evaluarea riscurilor pentru salariata gravida etc.
Si inca un lucru din momentul in care ati facut informarea in scris si s-a inregistrat la unitate (informarea o puteti trimirte si cu posta recomandat cu confirmare de primire astfel avand dovada informarii) angajatorul nu mai are voie sa va concedieze conform prevederilor art. 60 din Codul Muncii
ART. 60
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2024
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere program gravide andreea20188 andreea20188 Buna ziua, Tocmai am depus adeverinta de reducere program gravide la munca si mi s-a spus ca vor decide ei când sa imi reduca programul, daca dimineata sau ... (vezi toată discuția)
Am recomandare de la ginecolog pentru concediu de risc maternal, dar cei de la medicina muncii spun că e o aberație. cui trebuie să-i cer acest tip de concediu, cine îl acordă? Did27 Did27 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau mai multe informatii despre urmatoarea situatie. Sunt insarcinata in 5 luni si la ultimul control mi s-a dat de ... (vezi toată discuția)
Lipsa medic de medicina muncii pentru acordare concediu de risc maternal utilizator2015 utilizator2015 Buna ziua ! Am si eu o intrebare in legatura cu concediul de risc maternal . Am sarcina de 20 saptamani ,medicul meu ginecolog mi a dat o adeverinta si o ... (vezi toată discuția)