avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Locuiesc intr-un ansamblu rezidential care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Locuiesc intr-un ansamblu rezidential care amendeaza ...

Buna ziua. Locuiesc intr-un ansamblu rezidential care amendeaza (cu 50 de euro pe abatere) proprietarii care isi usuca rufele pe uscator, pe terasa proprie. Mentionez ca ucatorul este in interiorul terasei, nu peste balustrada.. Justificarea amenzilor este facuta de asociatia de proprietari in baza ROI. Imi puteti spune, va rog daca amenzile sunt legale?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:54, 9 Octombrie 2024
11 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Asociația nu poate amenda proprietarii pentru nicio faptă. ROI-ul nu e act normativ și nici asociația organ constatator.
În asociația de proprietari, locatarul care ar comite vreuna dintre faptele de care au fost agățate niște amenzi nu poate fi obligat să le și plătească. Singurele sume pe care o asociație le poate strânge de la asociați și alți locatari din bloc sunt strict cele prevăzute de lege, iar printre ele nu se numără amenzile.

Cu riscul repetării: și dacă toată lumea din asociația ar vota pentru instituirea unor astfel de amenzi, cel sancționat a doua zi tot nu ar putea fi constrâns să le plătească, deoarece asociația nu are forța de constrângere a statului. Dacă amenda ar ajunge să se regăsească pe avizier, în dreptul întreținerii, proprietarul amendat poate să conteste oricând acea sumă, care nu se încadrează, în mod evident, în niciuna dintre tipurile de cheltuieli ce trebuie plătite lunar, conform Legii asociațiilor de proprietari.

www.avocatnet.ro/articol_514...
@Manuela Rasina Nu (i)legalitatea ROI contesta persoana! O intereseaza modul prin care se poate opune/contesta la aceasta practica
Aparent sunt legale, insa nu cunosc nici cauza reglementarii lor in ROI, modul in care sunt reglementate si nici cum a fost ROI adoptat.
Opinia mea legala este contrara articolului aratat mai sus, nu spun musai mai corecta, doar diferita.

Amenzile civile sunt rare in sistemul de drept romanesc, insa ele exista pentru a regla relatiile sociale dintr-o comunitate, abaterile de la contracte sau, uneori, chiar relatiile interpersonale. Uneori, pentru plata lor intervine statul, cum ar fi in cazul amenzilor civile pe zi de intarziere pentru nedeclararea contractului de arenda. Alteori insa intervine o alta persoana, juridica sau nu, cum ar fi intr-un contract, un cocontractant poate cere aplicarea sanctiunii. Daca nu functioneaza de buna voie, tot statul intervine.
Ca sa va dau alt exemplu, amendarea avocatului poate fi dispusa, legal, de organele profesiei pentru reglarea unor comportamente sociale sau profesionale. Comportamentele nu reprezinta contraventii sau infractiuni, sunt abateri de natura civila de la anumite reguli de conduita. Neplatita de buna-voie, tot la forta de stat se ajunge, eventual. Dar nu este o amenda dispusa de autoritati de stat.
In institutii de invatamant private mai exista sanctiuni care se pot asimila, prin functionalitate, unor amenzi. Ele se aplica in baza raspunderii contractuale.
Nu imi dau seama daca sunteti interesat sa sustineti amenzile sau sa le combateti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sancţiune poate aplicată unui proprietar care nu permite accesul în apartament pentru citirea apometrelor? pagurus pagurus În statutul asociaţiei noastre, de proprietari la bloc, se prevede ca în cazul în care proprietarul unui apartament nu permite accesul periodic (anual de ... (vezi toată discuția)
Roi asociatie de proprietari MrV MrV Buna ziua, Am o intrebare scurta. De catre cine trebuie aprobat Regulamentul de ordine interioara in cadrul unei asociatii de proprietari? CEx sau in ... (vezi toată discuția)
Amenzi proprietari care nu respecta regulamentul de ordine interioara gboaca gboaca Situatie: Intr-un complex de locuinte Asociatia de Proprietari decide in AG ca este nevoie de un regulament de ordine interioara care sa stabileasca modul de ... (vezi toată discuția)