avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Recent au aparut infiltratii in acoperisul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Recent au aparut infiltratii in acoperisul blocului, ...

Buna seara,

Recent au aparut infiltratii in acoperisul blocului, si asociatia de proprietari a inceput sa stranga fonduri pentru reparatie. Din bloc exista insa 4 apartamente care refuza sa plateasca, si sustin ca este responsabilitatea celor de la etajul final.
Ma puteti ghida catre articolele de lege care specifica faptul ca locatarii sunt obligati sa cotizeze pentru repararea spatiilor comune ale blocului?

De asemeni, care sunt pasii care ar trebui luati pentru a remedia problema? Unde, cum, cu cine trebuie luat legatura.

Daca se ajunge in instanta, de regula cat timp ar dura de la initierea procedurilor si pana la finalizarea unui astfel de proces? Exista sanse ca cei care refuza sa plateasca sa castige un astfel de proces?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 20:31, 9 Octombrie 2024
Buna ziua

Acoperisul este parte comuna. Toti proprietarii sunt obligati sa contribuie la reparatia lui

Legea 196/2018
Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociației: salarii sau remunerații pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc.; indemnizații acordate membrilor asociației de proprietari ori persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.

Articolul 75
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

Pasii pentru a remedia ce problema? reparatia acoperisului? sau sa plateasca cele 4 apartamente?

Reparatia se va face din fondul de reparatii. Cheltuiala se distribuie pe listele de intretinere. Nu trebuie acordul proprietarilor pt reparatii. Exista riscul ca cei de la ultimul etaj sa dea asociatia in judecata pentru plata daunelor.

In cazul expus de dvs nu sunt sanse sa castige, dar lucrarea trebuie facuta legal. Adica trebuie o selectie de oferte, trebuie o decizie a CeX, un contract de prestari servicii semnat cu firma care va efectua reparatia etc...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2024
BogdanGri, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun comun la bloc bună ziua! am o nelămurire. stau la bloc ... Tundenora Tundenora Bun comun la bloc Bună ziua! Am o nelămurire. Stau la bloc etejul 4. Terasa nu a fost modificată sau renovată. Cu ocazia unor furtuni ,mari, apa de ... (vezi toată discuția)
Pereții exteriori al blocului de 10 etaje nu sunt tot comuni? Lipovan Mariana Lipovan Mariana Reparațiile exterioare al blocului, cine repara fiecare proprietar sau asociația totala (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati cu articolul in care scrie ca reparatiile ... Elena Dragulin Elena Dragulin va rog sa ma ajutati cu articolul in care scrie ca reparatiile la tevile de apa rece si calda intra in obligatia tuturor proprietarilor, fiind considerate ... (vezi toată discuția)