In acest an a decedat tatal. El impreuna cu mama (in viata) au un apartament.
Apartamenul este intr-un oras, iar eu cu fratele meu locuim in alta tara.
Am cazut de acord ca mama sa cedeze drepturile in favoarea noastra si apoi sa vanda apartamentul, mandatand-o in acest sens.
Care ar fi etapele, va rog, pt realizarea acestei vanzari?
Mulțumesc
Nu prea are niciun sens sa renunte mama. Din moment ce apartamentul este bun comun, oricum mama are jumatatea dansei din apartament si este coproprietara.
Etapele sunt: intocmirea documentatiei cadastrale, intocmirea unor procuri la Ambasada/Consulat (pentru reprezentare la dezbaterea mostenirii si pentru vanzare), dezbaterea mostenirii, intabularea certificatului de mostenitor, gasire cumparator, vanzare.
Mie mi se pare ca are sens, ca va costa mai putin. mama da declaratie de renuntare, in final mama va vinde cota ei de 1/2 si dvs cate 1/4, veti da procura pt vanzare si daca vreti sa nu veniti , si pt dezbaterea succesiunii
Ce va costa mai puțin?
Ca succesiunea tot pe 1/2 se dezbate.
Ba din contra. Ar mai fi în plus și costul unei declarații de renunțare la moștenire (a mamei)
Iar scopul e același: vânzarea bunului de către toți 3.
Ca mama are 1/2 sau 5/8, nu are nicio relevanță la vânzare.
Tariful de intabulare se calculeaza la valoarea masei succesorale.
Deci tot la jumatate.
Nu la cota mostenita. Si oricum, intre 1/2 si 5/8 este o diferenta infimă.
Succesiune
sorineldobre
Respectele mele tuturor ! Vreau sa fac o succesiune in urma decesului mamei mele in 30.08.2023 . Am succesiunea de pe urma decesului tatalui meu in care masa ... (vezi toată discuția)