Am fost plasat la munca intr-un "Plan de imbunatatire a performantei" (din engleza Performance Improvement Plan) din cauza performantei scazute la postul de munca. Mi s-a comunicat ca acest plan se poate incheia in doua moduri doar, successful sau failed. In caz ca e esuat, mi s-a comunicat ca se vor lua masuri dintre care ar putea fi si concedierea.
Ce e drept, am avut cateva probleme personale in ultimele ~6-12 luni ceea ce a dus la performanta scazuta din partea mea, dar nu a fost atat de scazuta (adica am dat randament cam 70% din cat ar trebui sa dau, dupa criteriile lor).
As vrea sa stiu daca are o baza legala acest proces pentru ca eu nu am avut nicio abatere disciplinara si am muncit cat de bine / mult am putut, chiar daca nu au fost la asteptarile lor. In descrierea jobului meu nu exista niciun criteriu cantitativ asa cum sunt scrise in PIP (de exemplu, sa indeplinesc x numar de puncte saptamanal).
Pe langa asta, volumul de munca mi se pare exagerat de mult. Din cate vad, nici toti ceilalti colegi nu reusesc sa ajunga la numarul de puncte cerut de PIP-ul meu de exemplu.
Art. 61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
.....
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat
Potrivit art. 40 alin. (1) lit. f) C. muncii angajatorul are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala si criteriile de evaluare a realizarii acestora.