Salut, in urma cu ceva timp am accesat un credit de nevoi personale. Suma primita, nu foarte mare, m-a pus pe ganduri legat de salariu. In urma cautarilor am aflat ca angajatorul plateste, pe acte, minim pe economie. Ca sa confirm am consultat si declaratiile depuse de angajator la CNPP. Am constatat ca din 2017 pana azi salariul declarat nu coincide cu ce primesc in mana.
Am trimis instiintare scrisa catre angajator si am purtat si discutie fata in fata dar fara rezultat.
Ce este de facut in acest caz?
Exista vreo cale prin care s-ar putea recupera banii ce trebuiau declarati?
Multumesc.
Ce sa recuperati ? Dvs ati primi mai mult decat s-a declarat .. Sesizati ITM-ul si ANAF-ul ... Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni, acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale.
Sanctiunea este amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei.
De asemenea, angajatorul poate fi acuzat de evaziune fiscala, iar daca se constata ca si dvs stiati puteti fi acuzat de complicitate la evaziune fiscala.
Manuela Rășină
Administrator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cornel Vasile a scris:
Ce sa recuperati ?
Cred că se referă la CAS - dacă ar putea fi obligat angajatorul să vireze contribuția pentru pensie la nivelul salariului primit în mână, nu la cel pentru salariul minim pe economie.
Probabil ca da, dar nu are cum sa recupereze ci trebuie sa faca ceva ca angajatorul sa-i plateasca contributiile la suma neta platita...ceea ce va fi foarte greu de realizat, dar nu imposibil.