Se da urmatorul caz: 2 dosare diferite, aceeasi fapta.
Primul dosar este din 2017, hotarare definitiva de 2 ani cu suspendare luata in februarie 2020.
Al doilea dosar este in 2019, urmeaza pronuntarea la instanta de fond probabil in decembrie 2024 maxim.
Sunt fapte concurente, asta stiu, si instanta de fond le va judeca ca si fapte concurente. Intrebarea mea este: Avand in vedere ca pe 28 februarie va interveni reabilitarea pentru prima condamnare din 2020, cum se va proceda la curtea de apel? Inca se va tine cont de prima condamnare, avand in vedere ca trecutul infractional este sters odata ce intervine reabilitarea? Sau se vor lua in continuare ca si fapte concurente ?
Precizez ca in primul dosar nu s a aflat de a doua infractiune, aceasta fiind facuta pana sa se pronunte hotararea definitiva.
Nu stiu cat de explicita am reusit sa fiu prin text, insa tot umblu la avocati si nu imi da nimeni un raspuns concret si argumentat de ce la curtea de apel ar trebui sa fie considerate fapte concurente odata ce intervine reabilitarea. Multumesc
Reabilitarea, de drept in cazul de mai sus, intervine daca nu s-a mai săvârșit o alta infracțiune pana s a împlinit termenul de reabilitare, deci nu are ce sa intervină data fiind fapta 2.
Reabilitarea, de drept in cazul de mai sus, intervine daca nu s-a mai săvârșit o alta infracțiune pana s a împlinit termenul de reabilitare, deci nu are ce sa intervină data fiind fapta 2.
Fapta 2 este facuta pana sa fie condamnarea definitiva. Ati citit cu atentie?
Doamna/domnule,
Art. 167 din Codul penal enunță exact situația pe care o descrieți, cea a condamnărilor succesive, când termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.
Aceasta situație este descrisă pe larg in literatura de specialitate; vad ca stăpâniți instituțiile juridice, căutați in doctrina, in orice tratat de drept penal - partea generală, la instituția reabilitării.
Concret, in situația expusă, si daca instanța care a judecat prima fapta ar fi știut de existența celei de-a doua fapte, tot ar fi procedat in continuare la judecata cu care a fost învestită, întrucât nu exista remediu procesual pt. ca cele doua fapte sa fie reunite, aflându-ne in faze procesuale distincte.
In ceea ce privește fapta cu numărul 2, cu siguranță la dosar exista cazierul judiciar unde e înscrisă condamnarea pentru fapta 1, de unde clar reiese concursul real de infracțiuni si pt. care este incident art. pe care vi l-am spus la începutul comentariului.
Reabilitare urgent
gemilia
daca o pers a fost condamnata in anul 2005 septembrie la 3 ani cu suspendare si 5 de incercare iar in 2011 e invinuita intrun dosar penal ,dar dosarul e pe rol ... (vezi toată discuția)