Buna seara!
Sunt într-o situație care mă depășește și m-ar ajuta enorm sfaturile dumneavoastră.
Situația este urmatoarea: sunt căsătorită de 10 ani, înainte de căsătorie el avea o garsoniera cumpărată prin prima casa la care am contribuit amândoi. In timpul casniciei am făcut doi copii si am achiziționat o casa în care locuiesc eu cu cei doi copii, el fiind plecat de acasă cu actuala partenera de 3 ani.
Salariul meu a fost unul mediu de 600-700 euro, iar al lui mult mai mare decât al meu. Acum dorește să divorțăm la notar iar eu nu știu ce este mai bine sa fac din punct de vedere legal pentru a nu fi evacuată din locuința (casa luată în timpul căsătoriei) sau aceasta sa intre la partaj.
Ce sfaturi îmi oferiți în legătură cu procedura de divorț notariala? La ce lucruri trebuie sa fiu atenta, cum stabilesc programul (nu îl interesează prea mult sa îi vadă), pensia alimentara cum va fi stabilită? Am dreptul la procent din dividende sau profit din vânzări sau doar din salariu?
Partajul se poate face la cabinet notarial sau numai la tribunal? Ținând cont că, copiii sunt mici se poate sa fim dați afară din casă în caz că el dorește să vândă?
Copiii au cota parte din locuința fiind minori, exista o lege în acest sens?
Se tine cont la un eventual partaj de diferența salarială dintre noi doi?
Poate pune anumite clauze la divorț care sa îmi facă rău?
Va mulțumesc anticipat pentru eventualele sfaturi, raspunsuri și timp acordat
Sunt prea multe întrebări și multe lucruri de clarificat în detaliu inainte de a va da un răspuns care sa reflecte fidel situația dvs sau încât sa va putem învață diverse chichițe juridice.
Va sfătuiesc sa va faceți timp și sa mergeți la un avocat, impreuna cu actele locuinței, pentru o consultanta complexa.
Dvs practic doriți o consultație nu adresați o intrebare pe un forum.Pt a evita sa pierdeți sime importante ,este recomandat sa discutați cu un av astfel cum v a sfătuit și colega.La notar puteți sa divorțați dacă exista acord pe toate problemele ,,domiciul minoriilor(probabil la dvs)drept de vizita îl stabiliți cum vreți și cum credeți ca e bine pt copii,pensia de intretinere la fel etc.Daca exista înțelegere și bunăvoința se rezolva la notar dacă nu transati în instanta.Pt partaj discutați cu un av situația dvs nu e prea fericita , copii au drept la imobil doar după decesul tatalui etcetc.
gi-jane2
Moderator 8din 8 utilizatori consideră acest răspuns util
Divortul e divort și partajul e o alta acțiune, fără legătură cu divortul.
Partajul, daca sotul vrea sa facă partajul casei, se va face după divort, indiferent ca divortati în instanta sau notar.
Pt un divorț la notar, trebuie sa va intelegeti intru-totul , nune după divorț, locuinta copiilor, pensie, vizita etc
Ar fi bine sa discutați de partaj de acum, sa știți cum stați.
Putini sunt cei care " lasa casa la copii", asta însemnând ca fie nu cer partajul, fie doneaza cota copiilor sau lasa casa nevestei la partaj fără sa vrea sulta. Rar.
Acuma, casa e bun comun și daca nu va intelegeti asupra partajului cât sa il faceți la notar și ajungeti în instanta , prin partaj fie ii revine lui, fie dvs , fie se vinde și se împart banii.
Nu cereti casa la partaj daca nu puteti plati sulta.
El poate cere o cota mai mare dacă poate dovedi ca a contribuit mai mult la cumpărarea ei.
Dacă castiga casa la partaj și va da sulta, va trebui sa va mutati cu copiii, poate reușiți sa cumpărați ceva mai mic.
Sfatul meu e sa vb cu el despre partaj, macar știți cum stați.
Reveniti pe forum când aveți întrebări.
Nu imi e clar daca ati negociat ceva, puteti negocia si impreuna cu un avocat. Pentru asta trebuie vazut cum va intelegeti pe contributia la bunul lui, pe contributia la locuinta actuala, ce posibilitate de despagubire aveti. Asta in mare, grosier. Apoi calculati mai concret, in functie de valorile reale, contributiile reale, inrtetinerea locuintei etc.
In urma discutiei si a unui calcul cu avoctul va dati seama cum stati, daca merita sa pastrati locuinta, daca nu...
Oricum, nu va poate da asa afara peste noapte. Daca nu va intelegeti, mergeti in instanta, ceea ce inseamna ani. Daca va intelegeti puteti face un acord avantajos pentru ambii.